Fribiljetten som förändrade livet

Uppdaterad
Publicerad

Som 21-åring fick dokumentärfilmaren Tomer Heymann en gratisbiljett till en dansföreställning som förändrade hans liv. Nu har han gjort film om den världsberömda koreografen Ohad Naharin.  

Det tog 17 år att övertala den israeliska koreografen Ohad Naharin att vara med i en dokumentärfilm. Nu visas filmen ”Mr Gaga” på Stockholms dokumentärfestival, Tempo.

Men att det alls blev en dokumentär, var helt och hållet slumpen. För Tomer Heymann fick en gratisbiljett till en dansföreställning av Ohad Naharin och blev trollbunden.

– Jag var 21 år och jag hade aldrig sett en dansföreställning. Jag tyckte att dans var en tråkig konstform som riktade sig till gamla människor. Jag ville verkligen inte gå och se föreställningen, men eftersom jag hade en fribiljett gick jag ändå. Det förändrade mitt liv.

– Efter föreställningen gick jag ut ensam på gatan i Tel Aviv, som en annan människa. Föreställningen och hur den påverkade mig är den största gåva jag har fått från någon jag inte känner.

Svår att övertyga

Det tog Tomer Heymann 17 år att övertyga Ohad Naharin om att göra en dokumentärfilm om honom.

– Jag såg alla hans föreställningar och frågade honom gång på gång om jag fick filma honom, men det blev alltid nej. Ohad Naharin var av övertygelsen att det inte gick att göra film av dans. Att dansens styrka är att det bara är där och då som gäller. Sekunden efter du sett det är det borta.

Filmen som tar avstamp i barndomshemmet på kibbutzen i Israel, visar hur Ohad Naharin redan från barnsben dansar och slår volter på familjens gräsmatta. Utan några förebilder och utan att veta att det var dansare han ville bli.

Först som 22-åring tog han sin första danslektion och upptäcktes strax därefter av stjärnkoreografen Martha Graham som tog med honom till New York och sitt danskompani. Ohad Naharin är sedan 1990 konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company som har sin bas i Tel Aviv, i Israel.

Berikade hans liv

Det tog Tomer Heymann åtta år att göra filmen ”Mr Gaga” och genom åren har han både bråkat och blivit nära vän med Ohad Naharin. Dansföreställningen han såg som 21-åring förändrade hans liv och det nära samarbetet med Ohad Naharin lika så.

– Ohad Naharins styrka som konstnär ligger i att han aldrig är rädd. Att han alltid är modig nog att säga nej till systemet. Jag har lärt mig av Ohad att allt handlar om att hitta sitt eget unika uttryck. Hade jag inte sett dansföreställningen och hade jag inte träffat Ohad, hade min själ haft färre lager, säger Tomer Heymann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.