Tv-serien ”Fröken Frimans Krig” och Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Foto: Peter Cederling PCE, Björn Larsson Rosvall/TT

Jämställdhetsministern tar med Fröken Friman till FN

Uppdaterad
Publicerad

I ”Fröken Frimans krig” kämpar Sissela Kyles rollfigur för kvinnors rättigheter.

Nu tar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) tv-serien och Kyle till FN-toppmötet i New York.

– Att Fröken Friman kan vara med och belysa historiken känns bra, det har blivit ett stort intresse för en del av historien som inte har varit speciellt känd, säger Sissela Kyle till Aftonbladet.

SVT:s dramaserie ”Fröken Frimans krig” handlar om kvinnorättskämpen Dagmar Friman som startar livsmedelskooperativet Svenska hem med enbart kvinnor. Dagmar Friman spelas av Sissela Kyle.

Nu tar sig tv-serien utanför Sveriges gränser och in i det politiska rummet. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér har bjudit in Sissela Kyle till FN:s årliga toppmöte för kvinnors rättigheter i New York den 13-24 mars för att prata om politiska reformer med utgångspunkt i serien.

Ska ta upp sexköpslagen

I den senaste säsongen av ”Fröken Frimans krig” tas bland annat prostitution upp. Under mötet ska Åsa Regnér berätta om den svenska sexköpslagen och berätta om Sveriges arbete mot prostitution. Hon ska också visa några klipp ur serien som berör just de frågorna, men exakt vilka är ännu inte bestämt.

– Eftersom seminariet handlar om den svenska sexköpslagen och årets upplaga av Fröken Friman också handlar om prostitution, eller mäns rätt att utnyttja kvinnor, som frågan också handlar om, så kände jag att det här är väldigt relevant, säger Regnér till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.