”Full patte är liksom fullt ös”

Uppdaterad
Publicerad

I Youtube-succéerna Bianca och Tiffany Kronlöfs nya satirserie om dagens Sverige hör vi det grövsta språkbruket en SVT-produktion någonsin har haft.

Systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf är personerna bakom Youtube-succéer som ”Så jävla PK” och ”Shit snubbar say”. Nu är de aktuella med den nya webb-tv-serien ”Full Patte”.

Det är en satir om samtiden, som blandar högt och lågt och med det grövsta språkbruket en SVT-produktion har haft. Någonsin.

Medier

– Provokation leder framåt! Om det inte skulle finnas någon som helst udd eller provokation i det så skulle det inte vara roligt. Men provokationen i sig är inte ett självändamål, som i ”nu ska vi provocera för att provocera”, säger Tiffany Kronlöf.

En skruvad svensk vardag

”Komma i munnen”, ”jag ska onanera”, ”du ser ut som en fitta” ... Listan på grovheter kan göras lång, vilket väl ligger i linje med seriens titel:

– Full patte är liksom fullt ös, nu kör vi, det är najs, säger Tiffany Kronlöf.

Systrarna beskriver serien som ett ”försök att orientera sig i Sverige just nu” och den kretsar kring den skruvade vardagen för karaktärerna Bianca och Tiffa.

– De här karaktärerna har problem med väldigt mycket. Pengar, betala hyran, hur mycket man får dricka, vad man borde äta, säger Bianca Kronlöf.

Folket bidrog till manus

Karaktärerna, som systrarna har lekt med länge, bär deras riktiga förnamn – som ”ett sätt att göra serien än mer aktuell”. En annan metod för att få med det mest aktuella är den öppna processen som de har använt för att samla stoff till manus.

De bad helt enkelt folk att höra av sig med sin värsta komplimang, bästa förolämpning och sin bästa fortsättning på: ”Jag kom undan, för att ...” .

Från allvar till bajsskämt

– Det kom in så mycket stört roliga saker, men också riktigt obehagliga historier. Högt och lågt, kort och långt, säger Bianca och drar paralleller till nyhetskonsumtionen via sociala medier. En mix av humor och allvar som gett inspiration till de snabba tempoväxlingarna i ”Full patte”.

– Vi tar inte bara upp stora politiska frågor och ska förändra världen. Vi älskar ju bajsskämt. Bajs är så jävla roligt, pruttar och allt sånt. Vissa grejer är med bara för att det är kul! säger Tiffany.

”Snubben” är med

En återkommande karaktär i serien är Snubben, som Bianca Kronlöf tidigare etablerat på Youtube, och som iakttar, kommenterar och onanerar.

Han lyssnar på Bob Dylan och gråter ut sin kärlek till Filip och Fredrik och förklarar att: ”Vänta nu, det här är SVT, Filip och Fredrik är inte här och kan försvara sig”.

Ingen partipolitik

Ja, språket är grovt i ”Full Patte”, trots att serien ska sändas i den nya webbtjänsten SVT Flow. Men nog är frågan om public service och opartiskheten mer laddad än bruket av fula ord.

– När man jobbar med public service är det ju vissa regler man måste förhålla sig till, så är det ju, säger Bianca Kronlöf, och fortsätter:

– Men när vi säger ”politik” så betyder inte det partipolitik. Du kan ju belysa en fråga utan att beröra enskilda politiska partier eller personer.

Om kvinnlig tillfredsställelse

Varje avsnitt binds ihop av en låt som tar upp temat för episoden. I det första avsnittet sjunger de om kvinnlig sexuell tillfredställelse – ett ämne som engagerar.

– Åh, det är så roligt att prata om sex! Man har gjort undersökningar om heteroexuella par och lesbiska par, där tjejer i heterosexuella par har mycket svårare att komma än tjejer i lesbiska par. Så då har det ju inte med kvinnokroppen att göra. I’m sorry, säger Bianca Kronlöf.

”Jag betalar ju skatt!”

Bianca Kronlöf pekar på att frågan om sexualitet illustrerar hur serien kan vara politisk inom ramarna för public service:

– Det här är ju en politisk sak att prata om, det har med samhällsstruktur att göra, men det är ju inget parti som tar tag i de här frågorna. Jag betalar ju skatt, för faaaan!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet