Foto: TT

Gardell sågar nätjättarna: Låter hatet frodas

Uppdaterad
Publicerad

I Expressen beskriver komikern och Twitter-makthavaren Jonas Gardell hur företag som Facebook, Twitter och Youtube inte tar sitt ansvar när det kommer till att motverka hat och hot på nätet.

Kulturnyheterna har de senaste dagarna rapporterat om tonen på sociala medier. Allt ifrån hat-attacker till diskussioner som spårar ur har kommenterats av bland andra den digitala experten Brit Stakston och komikern Mårten Andersson.

Nu ger sig även en av Twitters mäktigaste svenska användare in i debatten – Jonas Gardell.

”Märklig tystnad”

I en artikel publicerad i Expressen Kultur berättar han om Youtube-filmer som visar hur Mark Levengood blir skjuten i ansiktet, och om de dödshot han själv mottagit– utan att nätjättarna tagit någon större notis.

”Problemet handlar inte bara om de högerextrema gruppernas organiserade förföljelse. Inte heller handlar det bara om polisens bristande resurser eller politikernas oförmåga att ta itu med problemet. Utan om den märkliga tystnaden från de företag som tillhandahåller de plattformar som är själva förutsättningen för trakasserierna”, skriver han bland annat.

Anser att polisen behöver hjälp

Även debattören Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kritiserar internetjättarna. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet skriver han att polisen inte klarar ut nätbrotten själva, och placerar en del av skulden på polisen själv som han menar inte tar den här typen av brott på tillräckligt stort allvar.

Schultz hänvisar till skrämmande siffror från Brottsförebyggande rådet från tidigare i år. Siffror som visar att 96 procent av alla anmälningar aldrig leder till åtal.

”Om vi verkligen vill komma åt brott på internet så går det, åtminstone ibland. Men det kräver mer än bara taggade poliser med resurser och goda paragrafer i ryggen. Det krävs också ett samspel med internetjättarna som Facebook, Snapchat och Instagram och kanske viktigast av allt: att vi människor säger ifrån, att brott anmäls – inte bara till polisen utan även till plattformarna”, skriver Mårten Schultz bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.