Malagas slitna hamnkvarter får nytt liv genom gatukonst som staden beställt. Foto: SVT/AFP

Gatukonst ska lyfta Malagas hamnkvarter

Uppdaterad
Publicerad

I den spanska staden Malaga har de styrande tagit ett lite ovanligt grepp för att snygga till de nedgångna kvarteren nära hamnen. De har bjudit in konstnärer för att skapa sina verk direkt på husväggar och murar.

Konstverken är en viktig del i stadens satsning på att ge nytt liv åt vanvårdade gamla hus och locka tillbaka invånare och turister till gatorna. För att ge stadsdelen en ny image har den till och med fått ett nytt namn och heter nu Soho, precis som de mera kända stadsdelarna med samma namn i London och New York.

Fernando Frances, som är chef för Malagas museum för samtida konst, CAC, säger att idén till att bjuda in konstnärerna från början kom från invånare och företagare i staden.

Bland de konstnärer som bjudits in finns kända namn inom gatukonsten. En av dem är amerikanske Shepard Fairey, som bland annat är känd för ett stiliserat porträtt av USA:s president Barack Obama, som har namnet ”Hope”.

Högrest kvinnoporträtt

Nu möts man av hans tio våningar höga kvinnoporträtt med namnet ”Peace and Liberty” vid en av gatorna som leder in i området.

Andra konstnärer har bjudits in från Kina, Frankrike, Storbritannien, Belgien och förstås från Spanien.

Museichefen Fernando Frances säger att det inte alltid har varit så lätt att leta upp konstnärerna, eftersom många av dem fortfarande arbetar anonymt. Hans fick fatt på ett 50-tal och gav dem fria tyglar att dekorera husväggarna.

Hoppas locka solturister

Invånarna i området hoppas att målningarna, tillsammans med en satsning på bland annat gågator och parker, ska locka dit fler affärsidkare och även fler av de turister som annars hellre åker till närbelägna stränder längs den spanska solkusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.