Gävle Konstcentrums chef Anna Livion Ingvarsson och Henry Mores skulptur ”Tredelad vilande figur”. Foto: Gävle Konstcentrum / Wikimedia

Gävle tar emot fristadskonstnär

Uppdaterad
Publicerad

Gävle blir den första fristaden för konstnärer. Tidigare har skydd erbjudits förföljda författare.

Flera städer i Sverige erbjuder sedan 90-talet fristäder åt förföljda författare och skribenter. I går bestämde Gävle som första kommun att erbjuda en fristad åt en konstnär.

– Det är klubbat och klart, säger kulturnämndens ordförande Lars-Göran Ståhl till Kulturnyheterna.

Fristäder i Sverige

Internationellt nätverk

Det är det internationella nätverket ICORN (International Cities of Refuge Network) som arbetar tillsammans med Internationella Pen för att hitta fristäder åt förföljda författare. Men begreppet håller på att vidgas och inbegripa även kulturskapare som jobbar med andra uttrycksformer.

Systemet innebär att en hotad kulturskapare får en fristad under två års tid.

”Framstående konstkommun”

– Gävle är en framstående konstkommun, i alla fall i mina ögon, säger Lars-Göran Stål och nämner stadens konstcentrum och Henry Moore-statyn på Slottstorget. Och därför passar det bra att vi erbjuder en fristad åt en konstnär.

Något Anna Livion Ingvarsson håller med om. Hon är chef för Gävle Konstcentrum och hon ser mycket positivt på beslutet.

– Vi har haft kontakt med ICORN och ska i skicka in en ansökan till dem om att bli fristad och de har lovat att acceptera oss fast det handlar om en konstnär och inte en författare, säger hon till Kulturnyheterna.

Närmar sig konsten

– Det blir en uppmaning till oss alla att lära sig mer om konstnärers villkor, säger Anna Livion Ingvarsson.  Det kan också leda till utställningar här på Gävle Konstcentrum. Kommunen får genom fristaden möjlighet att närma sig konst och kultur på ett nytt sätt.

När den första fristadskonstnären kommer är ännu inte klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet