Gina Dirawi: Klumpig och ogenomtänkt formulering

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Gina Dirawi, programledare för nästa års upplaga av Melodifestivalen, tillbaka tidigare blogginlägg där hon jämför staten Israel med Hitler.

Dirawi skriver i ett inlägg på sin blogg:

”Jag tar avstånd från alla jämförelser mellan Israels agerande och Förintelsen. Det var en klumpig och ogenomtänkt formulering som jag ångrar idag.”

Under rubriken ”Israel tar efter Hitler” skrev Gina Dirawi i maj 2010 att Israel är terrorister och ”Ska man terroriststämpla Hamas, så ska man fan inte glömma de största terroristerna, ISRAEL!”. Efter kritiken mot formuleringarna har nu blogginlägget istället fått rubriken ”SAY STOP”.

Gina Dirawi ber nu också om ursäkt om hennes formuleringar kränkt någon läsare.

”Jag är varken mot judar eller israeler, utan är mot regeringens sätt att behandla människor då det strider mot mänskliga rättigheter, precis som jag skrivit i mina inlägg.”

SVT: Ickedemokratiska uttalanden

Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, kallade under gårdagen Dirawis tidigare inlägg för ”ickedemokratiska”.

Baagøe konstaterade samtidigt att Dirawi, för att behålla uppdraget som programledare, var tvungen att ta avstånd från sina kritiserade uttalanden:

– Hon måste övertyga oss om att hon inte menar det som man kan uppfatta att hon menar, det som är ickedemokratiskt.

Inga fler kommentarer

Kulturnyheterna har försökt att få en intervju med Gina Dirawi, men hon hälsar via SVT:s pressavdelning att hon tycker att hon sagt allt med sitt blogginlägg.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.