Hon målar in städerskan i världskonsten

Uppdaterad
Publicerad

Gittan Jönsson har skildrat maktstrukturer och kvinnokamp i sin konst i snart sex decennier. Med sin återkommande gestaltning av den dammsugande kvinnan har hon städat in kvinnan i världskonsten.

– Mina föräldrar var väldigt ojämställda. Min pappa arbetade och försörjde familjen. Mamma var hemmafru och fick avstå från sitt yrkesliv. Jag kände hennes frustration och att hon var instängd.

Gittan Jönssons feministiska frö såddes redan i barndomen men blommade ut i full kraft när hon själv blev ung mamma i 20-årsåldern.  

– I och med att jag blev mor förväntade sig inte samhället längre något av mig. Det var en så konstig känsla för jag hade verkligen trott att jag var en fri kvinna, säger Gittan Jönsson.

”Vi var kanske naiva”

Men Gittan Jönsson vägrade att ”bara” vara mamma. Hon ville förändra värden och välta strukturer. Hon var med och anordnade Kvinnokulturfestivalen i riksdagen 1977, ”Vi arbetar för livet” på Liljevalchs konsthall, 1980, och hon skrev, sjöng och gjorde omslaget till den klassiska skivan ”Sånger om kvinnor”, 1972.

– Vi var kanske naiva. Vi trodde att det skulle gå så lätt. Vi hade stora förhoppningar men man kan inte förändra saker på några år med några enstaka manifestationer. Man måste ha tålamod. Långsamt går det framåt.

Trots att Gittan Jönssons tema nästan alltid handlar om ojämlikhet mellan könen är verken aldrig tröstlösa.

– Det är mörka motiv, men jag försöker hitta en utväg ur det. För man ska ju också tycka om att titta på bilden, även om den har ett allvarligt innehåll. Den ska locka in betraktaren. Det får gärna vara lite lurt, gärna starka färger som gör att man vill titta efter och sen kanske man upptäcker att det är en katastrof där.

Ger makt åt städerskan

Dammsugerskan har med Gittan Jönssons hjälp städat sig in i världskonsten. Jönssons parafras på Caspar David Friedrich 1800-talsmålning ”Vandraren över dimhavet” är i Jönssons målning en kvinna som har släpat upp dammsugaren på en bergstopp och liksom i originalet står och blickar ut över den storslagna utsikten med molnen och bergen.  

– Jag har den fantastiska Caspar David Friedrich-målningen på väggen i mitt arbetsrum i Berlin. En dag kände jag att dammsugerskan också vill komma upp på berget, hon vill också få den här underbara utsikten. Hon är mitt hopp på något sätt. Jag önskar att dammsugerskan fick makt, säger Gittan Jönsson.  

Den retrospektiva utställningen med Gittan Jönssons verk från sex decennier visas på Marabouparkens Konsthall i Stockholm fram till 19 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.