Ekots nyhetsankare Göran Dahlquist. Foto: SVT/Grafik: SVT Design

Goda nyheter – Ekots nya giv

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar nyhetsjätten Ekot på goda nyheter för att locka eländeströtta lyssnare.

– Varje vecka hör folk av sig och och säger: Varför är ni så negativa? Eländeströtta lyssnare säger att vi inte ser positiva saker i omvärlden och ibland ger jag dem rätt, säger Eko-chefen Anne Lagercrantz.

Vid årsskiftet körde Ekot igång sin satsning på nyheter med mer positiv klang, ”konstruktiva nyheter” som redaktionen kallar det.

Medier

Inte tokroligt

Det handlar inte om att leverera tokroliga historier. Istället är ambitionen att uppmärksamma möjliga lösningar, inte bara konflikter och skandaler. När landstinget krisar i en ände av landet, kan redaktionen jämföra med ett annat som klarar sig bra och peka på det goda exemplet.

– Det gäller att kunna att se världen med två ögon. Inte att välja bort det kritiska perspektivet utan att också se det som faktiskt är bra, säger Anne Lagercrantz.

Att lyssnare, tittare och läsare klagat på medier som levererar en mörk bild av verkligheten är inget nytt. Men det är först nu som Sveriges Radios Ekot gör något åt klagomålen. Förklaringen är att konkurrensen om mediekonsumenterna aldrig varit tuffare. Traditionella medier slåss om uppmärksamheten med en myriad av svenska och utländska sajter, videostreamingtjänster, bloggar och poddar.

– Vi står inför en historisk omdaning och vi vet hur lätt det är för publiken att välja bort oss. Jag är övertygad om att vi har en större chans att hålla kvar publiken på det här sättet, säger Eko-chefen.

Att styra en av Sveriges största nyhetsredaktioner mot målet att leverera fler konstruktiva nyheter ser hon som en utmaning.

– Problemet är att journalister är tränade i att se elände, det här är ett nytt sätt för oss att betrakta journalistik, säger Anne Lagercrantz.

En dos av kärlek

Aftonbladet har nyligen lanserat sajten GodaNyheter.se. Här samlar två redaktörer inspirerande och engagerande nyheter med rubriker som ”Här visar imamen sitt stöd för Malmös judar” och ”Efter bottensiffrorna – nu ökar tigrarna kraftigt i Indien”.

– Folk ska få en dos av kärlek varje dag. Det är den känslan vi vill förmedla: Kom in på den här sajten när du känner att du behöver nåt som gör dig lite gladare, lite mer optimistiskt inför framtiden, säger Ehsan Fadakar som är redaktör för GodaNyheter.se.

Han pekar på att Aftonbladet redan tidigare ansträngt sig för gå läsare som tröttnat på deppiga nyheter om terrordåd, rasism och skandaler till mötes. Satsningen ”Svenska hjältar” handlar om att hitta vardagshjältar i Sverige och ge upplyftande historier plats.

– Vi har länge lyssnat på läsare som vill ha fler positiva nyheter. Nu gör vi det ännu mer. Skillnaden är att det är mycket lättare att hitta historierna idag – genom sociala medier, säger Ehsan Fadakar.

Nya instruktioner på SVT

Trenden om att lyfta positiva nyheter är tydlig. Dagens Nyheter har sedan ett drygt år tillbaka en flik på sin sajt där tidningen samlar goda nyheter och chefredaktören Peter Wolodarski har efterlyst mer konstruktiv journalistik. På SVT fick nyhetscheferna en ny instruktion i höstas. När det gäller granskningar ska redaktionerna ”söka goda exempel i Sverige och utomlands”. Med andra ord, eländet ska inte stå i fokus, utan det goda exemplet.

Men frågan är om public service vänder kappan efter vinden och formar nyhetssändningarna efter lyssnarkraven – istället för att rapportera det som är sant och relevant, även om det är deprimerande och tröstlöst?

– Nej, vi ska lyssna på publiken, men behöver inte alltid anpassa oss. Tanken med konstruktiva nyheter är att ge en bild av världen som den faktiskt ser ut. Och allt i världen är inte elände, säger Anne Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet