Sökmotorn Google tar ställning mot olaglig nedladdning. Nu lär det bli svårare att hitta webbsajter där man kan dela filer. Foto: Scanpix

Googles offensiv mot fildelningssajter

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det svårare att hitta vissa torrentsajter genom Google. Efter påstötningar från upphovsrättsjättar flyttar man undan sökträffar som kan leda till olaglig fildelning.

Från och med den här veckan lär det bli svårare att googla fram fildelningssajter. Google har nämligen förändrat algoritmen som påverkar hur högt eller lågt olika sajter hamnar bland sökmotorns träffar. Misstänkta upphovsrättsbrott ska bli en viktigare variabel.

Google tar emot meddelanden om över fyra miljoner webbadresser i månaden, där innehållet kan bryta mot upphovsrätten (enligt ett uttalande). Ju fler sådana anmälningar en webbsajt får, desto längre ner bland Googles sökträffar ska den nu hamna.

“Inte varit möjligt förut”

– Att vi gör detta nu är helt enkelt för att det tidigare inte varit möjligt att i stor utsträckning urskilja upphovsrättsskyddat material. Syftet med det är att konstant hjälpa våra användare att hitta högkvalitativa och pålitliga källor för innehållet, skriver Googles nordiska informationschef Emma Stjernlöf i ett mejl till Kulturnyheterna.

Men förändringen handlar om mer än användarservice. Det finns många aktörer, inte minst i film- och nöjesbranschen, som vill motverka att Googles användare hittar piratkopior. Påtryckningar från branschen kan mycket väl ha tvingat fram Googles handling.

“Har fungerat som Pirate Bay”

– Google har på sätt och vis fungerat på samma sätt som The Pirate Bay, bara att det är mindre diskret eftersom man hittar mycket annat på Google. Man kan se det här som ett steg i att försöka mota bort sådana argument, säger den svenska medieforskaren och författaren Pelle Snickars.

Kritiker menar att upphovsrättsindustrin kan missbruka möjligheten att skicka in klagomål till Google, genom att inte bara anmäla upphovsrättsskyddat material, utan också dölja negativa recensioner och annat som de inte vill knyta till sina produkter. Om det vittnar bland annat en skribent på musiksajten TheWrapUp.

Seger för nöjesindustrin?

På Google säger man dock att ingen länk tas bort helt från webbsajtens sökresultat förrän det finns ett domstolsbeslut på det. Man vill också vara öppen med vad som behandlas och flyttas eller tas bort, på en speciell webbsajt.

En risk med Googles utspel är, enligt Pelle Snickars, att de illegala fildelningssajterna går under jord och blir slutna, svåråtkomliga nätverk – så kallade “darknets”. Något som inte gynnar upphovsmännen.

Hos brittiska The Telegraph beskrivs Googles nya rankning som ”en seger för nöjesindustrin”. Pelle Snickars ser inte fullt lika dramatiskt på förändringen:

– Det är det väl på ett sätt. Men jag tror att den som letar efter det här materialet hittar det ändå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.