En staty över operativsystemet Android 7.0, som Google lät resa i Frankrike tidigare i år. Foto: TT

Googles A.I läser böcker otillåtet

Uppdaterad
Publicerad

Googles artificiella intelligens slukar e-böcker för att förbättra sin konversationsförmåga– utan att fråga upphovsmakarna om lov.

The Guardian rapporterar om hur forskare på Google låtit använda omkring 11 000 böcker för att förbättra sitt system för artificiell intelligens. Detta med hänvisning till önskad förbättring av systemets förmåga till konversation och nyanserat språkbruk.

Nu kritiseras dock nätjätten för att ha otillåtet använt texterna eftersom de aldrig frågade författarna om lov. Enligt Google har de plockat texter från en databas av opublicerade skribenter tillgängliga på nätet. Men författarna vars böcker har använts känner sig överkörda eftersom de varken fått någon förfrågan om eller ersättning för Googles bruk av verken.

Juridiska konflikter

Google har tidigare varit i stridigheter kring upphovsrätt gällande böcker och författarskap. I våras vann de upphovsrättsfejden mot USA:s författarförbund, där författarförbundet menade att Googles bokprojekt Google Books var ett brott mot upphovsrätten. En anklagelse som Google friades ifrån efter att fallet tagit sig ända upp till USA:s högsta rättsliga instans, US Supreme Court.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.