Erik Haag och Lotta Lundgren Foto: TT

Gör julshow samtidigt – trots regler

Uppdaterad
Publicerad

De gör årets julkalender i SVT – och samtidigt kommersiell julshow.

Men Erik Haag och Lotta Lundgren bryter inte mot några public service-regler.

”Det hade varit svårare om det varit ”Historieätarna”, säger Johanna Gårdare, programchef för Barn- och ungdom på SVT.

För ett år sedan slog ”Historieätarna” publikrekord. 1,5 miljoner tittare såg andra säsongens andra avsnitt. Miljonpubliken höll i sig säsongen ut. Tidigare i höst tillkännagavs en tredje säsong av programmet kommer. Det blir den sista. Sedan är det slut på epoker.

Nu är Lotta Lundgren och Erik Haag aktuella med årets julkalender i tv: ”Tusen år till julafton”. Producent är, precis som för ”Historieätarna”, Karin af Klintberg.

Samtidigt regisserar af Klintberg ”Alla kan äta julbord” – en julshow med duon på konsthallen Artipelag utanför Stockholm. Den spelas parallellt med att julkalendern sänds i SVT. Liksom ”Historieätarna” handlar det om tidsresa och måltidskultur, och liksom ”Tusen år till julafton” om – julen.

Kräver tillstånd

Enligt SVT:s bestämmelser får medarbetare inte synas i kommersiella sammanhang. Erik Haag och Lotta Lundgren är inte fastanställda, men omfattas ändå av public service-reglerna. Det handlar om en karensperiod från minst en månad innan till en månad efter SVT-arbetet som medarbetaren inte kan göra andra jobb i kommersiella sammanhang.

Men SVT har gett julkalendervärdarna tillstånd att göra showen ändå.

– Erik och Lotta är ju inte programledare. De är med som skådespelare i kalendern, men medarbetarpolicyn gäller för dem också, säger Johanna Gårdare, programchef för Barn- och ungdom på SVT.

– Men showen har ingen koppling till programverksamheten. Vi har inte en kalender som kretsar kring mat, utan att vara barn. Vi gör inte en ”Historieätarna”-kalender, då hade det nog varit svårare. Det här är barnens historia.

”Måste kunna arbeta”

Erik Haag säger att det handlar om att hålla isär koncepten.

– Vi kan inte göra sånt här utan att informera SVT jättemycket och hålla isär jättemycket. Det finns ju en slags tanke om att om man jobbar på public service-tv får man till exempel inte lansera sin egen läsk.

– Men vi är inte anställda. Vi är frilansare och måste kunna arbeta för att ha råd med sådant där som alla som har en anställning får. Betald semester och tjänstepension, säger Lotta Lundgren.

Annan publik

Finns det inte risk att showen ligger väl nära julkalendern?

– Jag tror att de som kommer och tittar på vårt julbord kanske är födda på 40-talet ungefär. Alltså inte samma publik, säger Lotta Lundgren.

– Sedan finns det ju faktiskt anställda programledare som har lön även när de inte arbetar, men vi har inte det. Vi får betalt per dag. Antingen när vi jobbar på redaktion, som i mitt fall, eller på inspelning. Men det kan jag säga, att det räcker inte.

Vad tjänar du då?

– Jag tjänar 2.700 kronor per dag på redaktionen, på faktura.

Erik Haag får en klumpsumma av sin agent, säger han.

– Om man är intresserad av mat och historia, vad ska man göra resten av året? Det är det här vi gör nu.

Får inte dra på kalendern

Enligt Johanna Gårdare var ett av kraven för att Haag och Lundgren skulle få hålla i julbordet på Artipelag, att SVT:s kalender inte används i marknadsföringssyfte för föreställningen.

– De fick inte dra på den. Men det här är en ganska liten grej med få föreställningar. Utan koppling till kalendern hade vi inte skäl att säga nej, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.