Göran Stangertz tar emot en guldbagge av Lena Nyman för bästa manliga huvudroll på galan 1998. Foto: Scanpix

”Minns honom som en fantastisk människa”

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och regissören Göran Stangertz har avlidit.

Enligt Aftonbladet avled Stangertz på lördagskvällen efter en längre tids sjukdom. Mellan 2001 och 2009 var han chef för Helsingborgs stadsteater.

Göran Stangertz föddes i Flen 1944 och hade en lång karriär som skådespelare och regissör. Han utbildades vid scenskolan i Göteborg mellan 1964 och 1967.

Skådespelerskan Camilla Lundén arbetade tillsammans med Stangertz vid ett flertal tillfällen under 1990-talet. Hon beskriver honom som en mentor. 

– Jag var så ny i filmvärlden och han hade arbetat i många år. Han var en enorm trygghet för mig under den här perioden, säger Lundén till SVT.

– Jag minns honom som en fantastisk skådespelare och människa.

Flerfaldigt belönad

Karriären inleddes på Göteborgs stadsteater 1967. Han verkade också som skådespelare och regissör vid stadsteatern i Malmö.

Stangertz vann Guldbaggen två gånger, 1975 och 1997, för sina insatser som skådespelare i filmerna Det sista äventyret och Spring för livet.

Hans genombrott kom som huvudrollsinnehavare i filmen Jack, en filmatisering av Ulf Lundells roman med samma namn.

Mellan 2001 och 2009 var han chef för Helsingborgs stadsteater. Göran Stangertz blev 68 år gammal och efterlämnar sig fru och sju barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.