Mattias Karlsson (SD) och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Foto: SVT

Granskad mötte granskare i SVT

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen drabbade Expressens Thomas Mattsson och Mattias Karlsson (SD) samman i SVT:s ”Valet med Janne och Belinda”.

Dag efter dag den sista valveckan har Expressen avslöjat Sverigedemokrater som uttryckt sig rasistiskt om invandrare bakom anonyma nätalias – jämfört dem med apor, kackerlackor och cancer.

Huvuden har rullat. Politikerna som avslöjats har hoppat av.

Medier

Sparkar ut rasister

Igår möttes Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och Expressens chefredaktör i SVT:s ”Valet med Janne och Belinda”.

Mattias Karlsson (SD) inledde med att säga att han i grunden tycker att Expressens avslöjanden är bra. Tidningen hjälper partiet att sparka ut rasister, menade han.

Men samtidigt är han kritiskt till metoderna Expressen använt. Sverigedemokraterna granskas hårdare och hängs ut på ett tuffare sätt än när rasistiska uttalanden kommer från moderater, socialdemokrater eller centerpartister, menade han.

– Jag tror att det är bra att media bidrar till renhållningsarbetet, sa Thomas Mattsson.

Mattsson höll med om att det finns problem i alla partier, men att det inte är någon slump att medierna hittar fler exempel hos Sverigedemokraterna:

– Vill man sparka ut främlingsfientlighet måste man nog ha en politik som inte lockar främlingsfientliga.

 Kritik mot Researchgruppen

Mattias Karlsson kritiserade Thomas Mattsson för att samarbeta med nätverket Reserachgruppen, som sitter inne med kunskaper om hur man avslöjar anonyma nätidentiteter och är öppen med sin anti-rasistiska agenda.

– Ni har samarbetat med Sveriges värsta vänsterextremister. Det har åsiktregistrerat tusentals människor för att hitta ett tiotal som ni hänger ut, sa Mattias Karlsson.

– Det där är hatsajtsretorik, kontrade Thomas Mattsson. Det är viktigt att journalister bedriver den här typen av granskning. Det handlar om personer som kallar muslimer för ”cancer”.

”Inte propaganda”

Det är inte första gången Expressen avslöjar Sverigedemokrater. Den första skrällen kom med den så kallade ”järnrörsskandalen” och i somras avslöjade tidningen hur flera sverigedemokrater hade kopplingar till nazistpartier. Expressen fick tidigare i år journalistpris för att ha avslöjat sverigedemokrater som kommenterar anonymt och rasistiskt i kommentarsfält på nätet.

Thomas Mattsson köper inte anklagelsen om att hans tidning bedriver propaganda mot Sverigedemokraterna en vecka före valet.

– Rasism är ett stort problem i Sverigedemokraterna och det måste belysas. Det handlar om personer som söker politiska mandat. Det är en pågående granskning, sa Thomas Mattsson.

Dubbel till avslöjanden

I Janne och Belindas soffa lyssnade gästerna på diskussionen.

– Jag är dubbel till den här typen av journalistik. Det som skrivits är fruktansvärt. Men det blir problematiskt när man går in och avslöjar anonyma identiteter på nätet. Det kan vara skadligt för samhällsdebatten, sa Malin Lernefelt, ledarskribent på Göteborgs-Posten.

Hon ser en fara i att jagandet efter anonyma identiteter kan skapa sympatier för Sverigedemokraterna, eftersom det inte bara är rasister som vill kunna uttrycka sig anonymt på nätet.

Se hela diskussionen i programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet