Tidningen Norra Skåne. Foto: TT Bild

Grävreporter riskerar uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Norra Skånes granskande reporter blev omplacerad av tidningsledningen. Nu riskerar hon uppsägning efter att ha tackat nej till något som beskrivs som en låtsasplacering i Perstorp, ett försök att bli av med henne, rapporterar lokala medier.

Facket uppger att de förbereder sig för strid i förhandlingarna om uppsägningen.

”Skrämmande”

I en debattartikel på Journalisten.se skriver Journalistförbundets ordförande, Jonas Nordling att behandlingen av reportern Berit Önell är ”skrämmande”.

Norra Skåne i blåsväder

”Norra Skånes tidningslednings olika manövrar för att bli av med Önell verkar inte veta några gränser. [...] Att en arbetsgivare 2014 hittar på tjänster som kanske inte kommer att besättas bara för att kunna bli av med en medarbetare. Det låter som någon dålig historia från 1800-talet”, skriver han bland annat i debattinlägget.

Politiker inblandade

Den senaste tiden har varit turbulent på tidningen. Journalisterna anklagar chefredaktören för att under tryck från ledande lokalpolitiker ha omplacerat reportern.

Skyddsombuden har kontaktat Arbetsmiljöverket och krävt åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet