Detaljbild ur Gudrun Sjödéns julkollektion där hon inspirerats av sitt eget samiska arv. Foto: Gudrun Sjödén

Gudrun Sjödén vill hylla samer – får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Klädskaparen Gudrun Sjödén kritiseras för att exploatera samisk kultur i ny kollektion. ”Det är helt fel om vi inte kan använda oss av vårt ursprung när vi designar” svarar Gudrun Sjödén.

Igår lanserade Gudrun Sjödén en julkollektion inspirerad av sitt eget samiska arv. Nu rapporterar det samiska nyhetsprogrammet Ođđasat om att kollektionen kritiserats av personer med samiskt ursprung, som upplever att Gudrun Sjödén exploaterar deras traditionella klädeskultur.

– Jag blev upprörd faktiskt. Hon begick ett övertramp på vår kultur, sade Liselotte Wajstedt, kulturarbetare som själv syr traditionella samiska kläder, i Ođđasats inslag.

Debatten förvånar designern

Gudrun Sjödén berättar för Kulturnyheterna att hon är förvånad över de starka reaktionerna:

– Jag har länge inspirerats av olika kulturer i min design och det har aldrig uppstått en sådan här debatt tidigare, säger hon. Vi har varit i Mexico, Guatemala och nu senast i Estland och där tycker alla att det är så härligt att någon uppmärksammar dem och deras form- och färgspråk.

”Min hyllning till Sápmi”

På sin hemsida skriver Gudrun Sjödén att kollektionen ska ses som ”min hyllning till Sápmi och till alla samer i Ryssland, Finland, Norge och Sverige”

– Jag har ju själv samiskt ursprung så jag tycker inte att jag är ute i någon annans marker, säger hon. Det känns kul att få en möjlighet sprida vår unika kultur och få hit turister och besökare. Det är helt fel om vi inte kan använda oss av vårt ursprung när vi designar.

”Får inte exploatera vår kultur”

Men Liselotte Wajstedt ser kollektionen som allt annat än en hyllning:

– Hon får inte exploatera vår kultur på det här sättet, säger hon till Oddasat. Det blir som en dålig piratkopia.

Gudrun Sjödén tar dock anklagelserna med ro:

– De som agiterar kanske inte har mer samiskt blod än jag, svarar hon. Dessutom handlar det bara om ett par negativa röster. Jag har fått mycket positiv respons också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.