Marie Fredriksson och Sir Simon Rattle kan roa dig under påsken. Foto: TT. Montage av Kulturnyheterna.

Guide till påskens kultur

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna listar några kulturhändelser som sker i landet under den annars så lugna helgen. Konst och olika sorters musik står på menyn.

Fredag 18/4: Årlig konstrunda drar igång

På långfredagen öppnas dörrarna till 112 konstnärers ateljéer och en konsthall på Österlen. Konstnärerna står redo att visa nyfikna besökare till sina verk och arbetsplatser, under denna 46:e konstrunda.

Besökare rekommenderas börja sin runda på samlingsutställningen i Tjörnedala konsthall, i Baskemölla utanför Simrishamn. Information om ateljéerna och konstnärerna finns på Östra Skånes konstnärsgilles webbsajt. Dörrarna står öppna till och med den 27 april.

Fredag 18/4: Passion från Umeå till Malmö

Påsklåtar är det ont om. Man kan försöka krysta fram påskkänsla med hjälp av Patti Smiths rockalbum ”Easter”, Lady Gagas radiohit ”Judas” eller Promoes inte så officiella påsklåtar som han gjorde för ett SVT-program. Men det närmsta man kommer äkta påskmusik är nog de klassiska passionerna.

I flera svenska kyrkor uppförs pampiga verk lagom till påsk. Det mest kända påskverket är ”Matteuspassionen” – ett verk för orkester, kör och solister, signerat Johann Sebastian Bach. Det bygger på delar av Matteusevangeliet, som skildrar Jesus lidande och död.

Under långfredagen uppförs ”Matteuspassionen” bland annat i Engelbrektskyrkan i Stockholm (med solister som Elin Rombo). Dessutom går en scenversion av verket på Folkoperan i samma stad.

Den som befinner sig i Malmö på långfredagen kan höra Malmö kammarkör, solister och en orkester framföra ”Matteuspassionen” i S:t Andreas kyrka.

Dessutom kan man lyssna till ”Lukaspassionen”, som Oratoriekören står för i Umeå Stads kyrka samma fredagskväll. Då uppförs också ”Johannespassionen” i Stora kyrkan i Östersund.

Lördag 19/4: Späckad hiphopfestival

Ametist Azordegans passionerade radionörderi för svensk hiphop, ”En kärleksattack på svensk hiphop”, har nu snurrat i radio i sju år. Det ska firas. Gillar du hiphop och har passerat 20-årsstrecket så kan du ta en värdig paus från äggen på självaste påskafton, genom ett besök på Södra teatern i Stockholm.

Festen bjuder på uppträdanden med artisterna Silvana Imam och Abidaz – och ytterligare 13 akter som i skrivande stund fortfarande hålls hemliga. Det blir också livegraffiti och -konst med Kaos och Tony Lorenzi. Med mycket mera. Inträdet är gratis.

Lördag 19/4: Marie Fredriksson på scen

Konsertsverige ligger väldigt lågt under påskhelgen, liksom en stor del av samhället. Men den ikoniska Roxette-sångerskan trotsar påskafton för att kliva upp på scenen i Umeå. Det är Folkets hus som får besök av hennes soloturné, som följer hennes senaste svenskspråkiga album ”Nu!”.

Söndag 20/4: Berlinfilharmonikerna i din hemstad

På påskdagen – även kallad söndag – sänds en påskkonsert med Berlinfilharmonikerna ut till en hel hög svenska biografer. Filharmonikernas ”Påskfestival” spelas upp i Berlin, av bland andra dirigenten Sir Simon Rattle och cellostjärnan Sol Gabetta. De bjuder till exempel på ”Våroffer” av den ryske kompositören Igor Stravinskij.

Berlinfilharmonikernas påskföreställning kan bland annat ses på Bio Roy i Göteborg, Odeon i Skövde, Cnema i Norrköping, Cinema 3 i Ystad, Elektra i Västerås och på Röda kvarn i Helsingborg. Mer information och fler orter finns på Folkets hus och parkers webbsajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.