SVT:s avgående vd Eva Hamilton. Foto: TT

Hamilton favorit som kulturminister

Uppdaterad
Publicerad

På fredag ska Stefan Löfven presentera sin regering, och spekulationerna om vem som får vilken post pågår för fullt. Enligt ett av de stora spelbolagen, så kan det bli en överraskning som tar plats som ny kulturminister.

Vissa av de nya statsråden är kanske självklara utnämningar, andra väntade, men troligt är att i alla fall minst en minister blir en rejäl överraskning. En sådan kan den nya kulturministern bli. Två av favoriterna enligt spelbolagen är före detta public service-chefer, radions Kerstin Brunnberg och så den med lägst odds, SVT:s avgående chef Eva Hamilton.

– Hon har seglat upp som en favorit, vi har sett insatser komma in på henne som har gjort att vi fått justera oddsen, säger Jonas Nilsson, pressansvarig på spelbolaget Unibet.

Medier

Timbuktu i regeringskansliet?

En joker i kampen om kulturministerposten är musikern Timbuktu.

– Han har själv deklarerat att han vill ge sig in i politiken, och har till och med fått frågan i någon intervju vad han skulle svara om Stefan Löfven ringer och erbjuder kulturministerposten, säger Jonas Nilsson.

En satsad hundring på Hamilton som kulturminister ger inte så mycket pengar tillbaka, större utdelning kan man få om man spelar på att någon av följande fyra före detta topp-politiker kniper en ministerpost: Mona Sahlin, Pär Nuder, Maria Wetterstrand eller Åsa Domeij.

Mer än sport

– Spel på evenemang och objekt utanför sportens värld blir allt mer populärt, och vi har sett en stor uppgång på spel på politik under detta supervalåret, säger Jonas Nilsson till SVT.

Inte lockad

Men hur ställer sig då de kandidater som har lägst odds till att ta över kulturminsiteruppdraget efter Lena Adelsohn Liljeroth? Kerstin Brunnberg har varit väldigt tydlig med hur hon ser på uppdraget:

– Nej för helvete! svarade hon när Svenska Dagbladet intervjuade henne tidigare i höstas.

Kulturnyheterna har också sökt SVT:s vd Eva Hamilton för en kommentar.

Tror på Nilsson

Ingrid Elam som kommenterar kulturpolitik i Kulturnyheterna tror dock inte att Hamilton eller Brunnberg kommer ta ministerposten. Hon förutspår istället att S kommer knipa kulturministerposten och ge den till Annika Nilsson från bildningsförbundet ABF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet