Dramaten ställer in ”Hamlet”

Publicerad

Det var tänkt som vårens stora satsning på Dramaten, men nu uteblir Shakespeare-jubileet efter att regissören insjuknat.

I år är det 400 år sedan dramatikern William Shakespeare dog. Detta uppmärksammas stort på världens teaterscener, och Sverige var inget undantag.

Tanken var att den svenska nationalscenen Dramaten skulle sätt upp Hamlet. Men efter att helgens premiär först sköts upp, meddelades nyligen att uppsättningen ställs in helt och att regissören Jenny Andreasson är sjukskriven.

Beklagar beskedet

Dramatenchefen Eirik Stubø beklagar det drastiska beslutet att ställa in men menar att man inte haft något annat alternativ.

– Det är klart att det är drastiskt, dramatiskt och sorgligt. Självklart är det det, säger han till Kulturnyheterna.

Fanns det inget annat alternativ än att ställa in?

– Inte just nu, nej. Det som var och är så spännande med projektet är att Jenny som har ägnat så mycket tid och har en helt egen ingång på materialet. Vi kom fram till att det inte vore rätt, vare sig mot Jenny eller publiken att köra det i hamn på ett lite allmänt sätt, säger Eirik Stubø.

Ekonomiskt sett, vad betyder det här för Dramaten?

– Hamlet i Jenny Andreassons regi var en av vårens stora satsningar på Dramaten, så det är klart att det är en kostnad som vi måste ta. Så är det.

– Så fort Jenny är tillbaka sätter vi ner oss och diskuterar hur vi ska ta Hamlet vidare. Hon är anställd här i fem år och om hon vill göra Hamlet när hon är tillbaka eller ge sig på någonting annat, det får också bli upp till henne.

De som har löst biljetter till föreställningen kommer att få pengarna tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.