Elefanterna i ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Foto: Privat

Owe har tecknat Sveriges mest kända elefant

Uppdaterad
Publicerad

I fredags avled Brasse Brännström, som slog igenom i barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”, SVT:s största barnprogram. Owe Gustafson är den som har uppfunnit de rosa elefanterna i programmet.

Det populära barnprogrammet startade 1973 och programledare var Brasse Brännström, Magnus Härenstam och Eva Remaeus. Men ingen hade förväntat sig att ”Fem myror är fler än fyra elefanter” skulle bli SVT:s största barnprogram.

– Det hade gjorts ett pilotprogram inför programmet och då hade man engagerat pedagoger. De var ganska negativa och sa: ”så kan man inte göra”, säger Owe Gustafsson, som illustrerat programmet.

Dubbelmordet i Vallåkra

Minns du när du fick frågan att vara med och skapa figurer och teckna?

– Mina kompisar Lasse Åberg och Ardy Strüwer som var tilltänkta som programledare hamnade vid sidan om, men jag blev kvar.

Hur minns du Brasse?

– Som en otroligt intelligent och varm människa. Vi var ett team som var otroligt nära.

Brasse var ju den som man kom ihåg som den komiska och Magnus som den mer snusförnuftiga i programmet. Men hur var Brasse när kameran var av?

– Han var humoristisk, men kanske inte i samma utsträckning som Magnus.

Hur känns det att ha tecknat Sveriges kändaste elefant?

– Under en lång tid var jag rätt trött på att förknippas med elefanter. Jag har ju gjort annat också. Men nu är jag jättestolt! Tre generationer ungar har ju tittat på programmet. Så då kan man inte vara annat än stolt.

Som jag förstår det har elefanterna följt med i ditt skapande.

– Ja, det stämmer. Formmässigt finns det minst sagt mycket att ta på.

Jag ser ett porträtt på din hemsida där en figur håller en elefant i famnen.

– Ja, det är ett självporträtt.

Men du har ju ingen mun och näsa på bilden.

– Det behöver man inte alltid ha.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Vallåkra

Mer i ämnet