Medyan Dairieh gästar journalistseminariet Gräv 2015. Foto: Gräv 2015/Vice News.

”IS -journalisten” gästar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Medyan Dairieh från Vice News gjorde det ingen annan journalist hittills gjort. Han rapporterade infrån terrororganisationen IS. Nu kommer han till Sverige.

I mars kommer den prisbelönte journalisten Medyan Dairieh till Jönköping för att berätta om sina erfarenheter på journalistkonferensen Gräv. Han jobbar för amerikanska Vice News och hans dokumentär ”The Islamic State”, som släpptes i somras, fick stor uppmärksamhet.

I tre veckor följde Dairieh IS inifrån. Han reste med terroristerna, fick bevittna avrättningar och intervjuade småpojkar som drömde om att få strida för IS. Under arbetet var han ständigt övervakad av IS-medlemmar.

Medier

Rodman som lockbete

Vice News har gjort sig kända för tuff, nytänkande journalistik. Nyhetsorganisationen fick access till slutna Nordkorea genom att ta med sig basketspelaren Dennis Rodman som lockbete. Diktatorn Kim Jong-Un, som gärna ville frottera sig med skandalstjärnan, släppte in filmteamet. Vice har också följt konflikterna i både Irak och Ukraina på nära håll.

Men Vice-journalistiken har också fått kritik. Speciellt dokumentären ”The Islamic State” var under lupp. Kritikerna menade att nyhetsorganisationen gick IS ärenden och att innehållet helt och hållet dikterades av terroristerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet