Vinnaren Behrang Miri tillsammans med flera av de andra debattörerna. Foto: SVT.

Han vann debatt-SM om kulturpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Behrang Miri stod som slutsegrare när åtta slipade debattörer och kulturutövare tävlade i att debattera kulturpolitik inför en fullsatt innergård i Visby.

Ibland beskylls de svenska politiska debatterna för att vara svala tillställningar. Det var inte fallet när bland andra Stina Oscarson, Alice Teodorescu och Behrang Miri tävlade om vem som var bäst i Sverige på att debattera kulturpolitik i Almedalen.

Totalt åtta debattörer ställdes först mot varandra i kvartsfinaler. Publiken hade tilldelats mentometerknappar som efter varje kvartsfinal användes för att utse de som lyckats bäst i debatten. Till final tog sig till slut via semifinal Alice Teodorescu, borgerlig opinionsbildare och ”blå” debattör, samt rapparen och pedagogen Behrang Miri, ”röd” debattör.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Och det var alltså Behrang Miri som avgick med slutsegern.

Varför blev det just du som vann?

– Alla som var med var jätteduktiga och skarpa. Jag valde att uttrycka mig retoriskt på olika sätt, jag freestylade fram budskapet. Jag försökte också få fram kulturens betydelse inte bara för de enskilda konstnärerna utan för demokratin och ett sätt att skapa möten och kritiskt tänkande. Kulturen brukar ofta frigöra människor, säger han till Kulturnyheterna med segerbucklan i hand.

”En fråga bara för vänstern”

Känslorna hos publiken och debattörerna svallade stundtals över under tävlingen, något som kanske inte hör till vanligheterna i kulturpolitiska debatter. En anledning till det är att partierna avideologiserat det politiska samtalet, menar debattfinalisten och ”blåa” Alice Teodorescu.

– Det blir extra tydligt på kulturområdet. Jag tycker att det är synd att borgerligheten inte ”step it up” på det här området, för då blir kulturen en fråga bara för vänstern som får sätta problemformuleringen. Sedan förhåller sig högern bara till den, utan att ha en egen agenda. Det är beklagligt. För det finns väldigt tydliga skiljelinjer. Inte minst när det handlar om vad som ska vara statens respektive individens ansvar.

– Det är synd för jag tror att det finns ett väldigt stort intresse inom högern för kultur, men jag tror inte att man ser det som politik, säger Alice Teodorescu till SVT.

Behrang Miri tror att det faktum att debattörerna inte var företrädare för något parti bidrog till den livfulla debatten.

– Känslor måste komma fram mer i politiken. Det är det som gör politiken relevant, säger han.

Semifinalerna var ganska jämna, men de röda debattörerna hade tydligt övertag under kvartsfinalerna.

Hur kändes det att vara i underläge?

– Jag är van, säger Alice Teodorescu med ett skratt.

Högre valdeltagande?

Frågorna som debattörerna hade att diskutera redovisades före varje debattomgång. Och det kunde handla om vem som bär ansvaret för att det skapas ekonomiska förutsättningar för dagens kultur och den som kan växa fram, eller vilken kulturpolitisk fråga som är viktigast just nu. Innan publiken fick säga sitt fanns det också en jury, som fick lämna sina omdömen om hur debatterna gått. Bland jurymedlemmarna fanns tidigare radiochefen Kerstin Brunnberg från Kulturrådet.

– Med sådana här debatter höjer man valdeltagandet i landet, slår hon fast.

SVT Forum sände debatten och det går att se den i efterhand här. Debatten börjar vid tidskoden 10:30 i sändningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2014

Mer i ämnet