Han vill ta pardansen till Operan

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit en självklar del i svensk kultur ses pardans numera som ett rent nöje utan större tyngd. Det vill dansaren Tobias Karlsson ändra på.

– Som med allt annat krävs det kunskap för att något ska få status. Om några år kanske pardans också kommer in på Operan i Stockholm, säger Tobias Karlsson, dansaren som hoppas att fler ska få upp ögonen för det folkliga nöjet.

Han leder Sveriges första pardanskompani ”Move your feet”, som just nu repeterar inför premiären av sin krogshow ”En dans på rosor”.

”Högsta tillståndet på jorden”

En redan övertygad entusiast är litteraturprofessorn Birgitta Holm. Hon upptäckte pardans sent i livet, men har nu skrivit en bok om pardansen och försöker övertyga fler.

– Det finns ingenting som tar mig så i anspråk, och som på bråkdelen av en sekund ställer in mig på en annan människa, på musiken, och golvet och flödet i rummet. Jag kallar det faktiskt det högsta tillståndet på jorden, utan att tveka.

– Förut var en dansör någon med kapital, men det har försvunnit.

Buggen redan populär

Men Tobias Karlsson är optimistisk. Kanske kan intresset för bugg – som främst är utbrett bland unga – vara början på en ny guldera för pardansen.

–  Bugg har kanske inte så stor status i Sverige, men är det som flest dansar. Tänk bara på de hundratusentals människor som åter och buggar på Malungs dansbandsvecka varje år, säger han.

Reporter: Abdul Hibombo

Foto: Ulf Sandlund/Andreas Idén

Klippning: Abdul Hibombo/Andreas Idén

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.