Hannes Holm har undertecknat ett brev i protest mot fanatism och nationalism. Foto: TT

Hannes Holm i protest mot Trumps USA

Uppdaterad
Publicerad

Årets Oscar för bästa utländska film tillägnas de människor som jobbar för förståelse, enighet och mänsklig värdighet, skriver regissörerna nominerade i kategorin i ett gemensamt uttalande. Bland dem finns svenske Hannes Holm.

De sex regissörer vars filmer nominerats till en Oscar i kategorin Bästa utländska film gick på fredagen samman i ett uttalande mot det ”fanatiska och nationalistiska klimat” som råder i USA och på andra håll i världen.

Uttalandet är undertecknat av Hannes Holm, vars film ”En man som heter Ove” kan belönas med en statyett natten till måndag, och hans fem kollegor, iranske Asghar Farhadi, danske Martin Zandvliet, Tysklands Maren Ade och Australiens Martin Butler och Bentley Dean.

Oscarsgalan 2017

Läs mer: Brist på Oscarspepp i Hollywood

”Vi vill uttrycka vårt enstämmiga ogillande av det klimat av fanatism och nationalism som vi ser i dag i USA och många andra länder, bland delar av befolkningen, och mest tyvärr, bland ledande politiker”, skriver de.

I det gemensamma brevet som publicerades i nöjestidningen Variety beskriver filmmakarna hur de tror att möten mellan kulturer förändrar oss till det bättre och får människor att upptäcka att ”vi inte är så olika”.

Bojkottar galan

Regissörerna avslutar med att tillägna sin Oscar till de ”människor, konstnärer, journalister och aktivister som jobbar för enighet och förståelse, och som upprätthåller rätten till det fria talet och mänsklig värdighet”.

”Genom att tillägna dem statyetten önskar vi uttrycka vår djupaste respekt och solidaritet.”

Uttalandet släpptes i samband med en demonstration organiserad av agenturen United Talent Agency som vanligen håller i glammiga fester i samband med galan, men i år istället arrangerade en protestaktion mot Donald Trumps inreseförbud.

Läs mer: Oscarsfavoriten misstogs för terrorist

Det är inte ovanligt att den årliga prisutdelningen blir en arena för politiska frågor, men det är sällan de nominerade för bästa utländska film berörs som de gjort i år, efter alla turer kring inreseförbudet för medborgare i sju länder, bland dem Iran.

Asghar Farhadi, nominerad för filmen ”The Salesman” har tidigare sagt att han inte kommer till galan i protest mot inreseförbudet, även om det görs ett undantag för honom. Istället kommer hans talan på utdelningen att föras av två iransk-amerikaner.

Senare meddelade filmens franske producent att varken han eller någon annan som jobbat med filmen kommer åka till galan, i solidaritet med Farhadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet