Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men hur ser den internationella konkurrensen ut? Hör några av bidragen. Foto: Eurovision Song Contest

Här är Marcus & Martinus galna konkurrenter i Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 maj är det dags för Eurovision song contest i Malmö. Sveriges representanter blir de norska tvillingarna Marcus och Martinus som vann helgens final av Melodifestivalen.

Men hur ser den internationella konkurrensen ut?

Ukraina är som vanligt en av de stora favoriterna – precis som de varit varje år på senare tid. Och Finland ställer upp med en galen datornörd.

Men enligt bettingbolagen är det ändå, när det här skrivs, Kroatien som är den stora förhandsfavoriten. Kroatien som aldrig ens har placerat sig topp tre i tävlingen. De ställer upp med ”Rim Tim Tagi Dim” av Baby Lasagna.

Eurovision song contest 2024

Humoristiskt om unga kroater

Den kroatiska sångaren Marko Purišić framför ett kraftfullt nummer med en låttext som enligt artisten själv ska vara en humoristisk och något kritisk låt om unga kroater som lämnar landet för ett bättre liv.

Italien ställer upp med något betydligt mer italienskt – ”La Noia” med Angelina Mango.

Angelina Mango har släppt flera populära låtar i Italien. En fördel för henne är att hon har en stor följarskara i sociala medier och flera fans sedan tidigare.

Nemo från Schweiz

Artisten Nemo representerar Schweiz i årets Eurovision. 24-årige Nemo Mettler har också legat högt på flera oddslistor och kommer att ställa upp med låten ”The code”. Där förekommer både falsettsång och rap från artisten.

Se fler av årets konkurrenter i videon – både galenskap och skönsång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet