Adam Tensta och Ametist Azordegan. Foto: Scanpix och Erikby Erik

”Har betytt mycket för svensk hiphop”

Uppdaterad
Publicerad

Radioprogrammet ”En kärleksattack på svensk hiphop” firar födelsedagen med 70 rappare i studion.

På torsdagskvällen blir det trångt i radiostudion när ”En kärleksattack på svensk hiphop” firar sina fem första år i etern. Redaktionen har bjudit in 70 svenska rappare som ska vara med när artisten Adam Tensta skär upp födelsedagstårtan.

– Jag är inte ens säker på att alla kommer att få plats! Jag kunde ha bokat en annan studio för att ha festen i, men jag gillar när det blir lite för mycket. Det kommer blir bra radio när vi samlar 70 artister som får trängas i värmen, säger programledaren Ametist Azordegan till Kulturnyheterna.

En av programmets ambitioner har varit att lyfta fram ny svensk hiphop och att låta radiolyssnarna få höra intervjuer med artister på väg upp.

– Relationen mellan det utrymme svensk hiphop fick i media och mängden kvalitetsmusik och storleken på musikgenrens publik stämde inte överens. Vi ville skapa en plattform för hiphopen, berättar Ametist Azordegan.

”Betytt mycket”

Adam Tensta är en av många artister som intervjuats i programmet under åren. Hans första liveintervju gjordes i just ”En kärleksattack på svensk hiphop” för fem år sedan, under programmets första säsong. Och Adam Tensta menar att radioprogrammet och kanalen SR Metropol varit viktiga för hiphopen.

– De har betytt mycket. Det är synd att inte Metropol sänder i hela riket, det skulle behövas en plattform även utanför stan. Det skulle inte bli så Stockholmscentrerat då, men de har gjort ett fruktansvärt bra jobb för svensk hiphop.

När Adam Tensta jämför dagens svenska hiphopscen med den som fanns för fem år sedan så pekar han på att genren tidigare var mer centrerad kring en grupp artister som Petter och Timbuktu.

– Det har definitivt blivit ett bredare utbud nu. Det är som att svensk hiphop har blommat upp. Förr var det bara de äldre, om jag får säga så, ikonerna som fick utrymme.

”Fullständigt exploderat”

Adam Tensta får medhåll av Ametist Azordegan.

– Under de här åren har scenen fullständigt exploderat. Och svensk hiphop har samtidigt blommat ut i en rad olika uttryck. Jag vågar också påstå att vi ligger i täten internationellt sätt när det handlar om att utveckla hiphopens elektroniska uttryck.

Men att ”En kärleksattack på svensk hiphop” haft någon större påverkan på musikscenen, köper inte Azordegan:

– Det skulle vara fullständigt fel att säga att vi är orsaken till att genren blomstrar, men sen tror jag att vi lyckats göra svensk hiphop till ett begrepp för andra kulturjournalister.

Samsänder med P3

Jubileumsprogrammet sänds i SR Metropol från 18 till 21 på torsdagskvällen (FM 93,8). Utanför Stockholm kan man lyssna på programmet direkt på webben.

Mellan 19:30 och 20:00 samsänds programmet i P3:s Musikguiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.