Foto: TT

Här finns Sveriges bästa – och sämsta kulturskolor

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad är jämtländska Ragunda utsedd till bästa musik- och kulturskolekommun av Lärarförbundet. Kommunen har haft topplaceringar även tidigare år.

Varje år rankar Lärarförbundet Sveriges musik- och kulturskolor. Årets siffror visar att tillgången varierar bland landets kommuner.

Lärarförbundets rangordning för landets kommunala kulturskolor bygger på tre delar. Avgift för musik- och kulturskolan, resurser till den och hur många elever som deltar i verksamheten.

Avgifterna varierar

Just avgiften att delta varierar över landet. En av de kommuner som valt att erbjuda gratis kulturskola är just Ragunda.

– Vi gör kulturskolan tillgänglig för alla, alla ska känna sig välkomna och trivas och må bra. Det beror inte på vilka förutsättningar man har utan att man ska vilja, sa Inger Runsten från Kulturskolan i Ragunda till Kulturnyheterna förra året.

På en andraplats i årets ranking hamnar Örnsköldsvik som klättrat från en 34:e plats. Även Piteå och Rättvik har gjort branta klättringar uppåt i rankingen. Från plats 233 respektive 238 till plats 20 och 27.

Sju kommuner saknar kulturskola

I sju kommuner – Arjeplog, Laxå, Sorsele, Storfors, Surahammar, Torsås och Överkalix – saknas kulturskola helt.

– Tyvärr är skillnaderna i satsningar mellan kommunernas verksamheter fortfarande stor. Det är fullständigt oacceptabelt att det fortfarande finns kommuner som inte ens erbjuder musik- och kulturskola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Storstäderna fortfarande i botten

Stockholm, Göteborg och Malmö hamnar alla på låga placeringar. Liksom tidigare år tar Göteborg ut en relativt låg terminsavgift och Malmö har nyligen sänkt avgiften som ett led i en satsning för att få fler barn och unga att delta i kulturlivet. Stockholm har fortfarande dyra terminsavgifter.

Årets ranking

Bäst:

1. Ragunda

2. Örnsköldsvik

3. Ludvika

4. Bollnäs

5. Bengtsfors

6. Kramfors

7. Strömsund

8. Åre

9. Hällefors

10. Jokkmokk

Sämst:

1. Nordanstig

2. Grums

3. Täby

4. Gnesta

5. Robertsfors

6. Haninge

7. Huddinge

8. Åstorp

9. Uppsala

10. Norrköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.