Foto: TT

Här firar Måns sin stora seger

Uppdaterad
Publicerad

Han höll för trycket, och en av de stora favoriterna stod som nattens vinnare i ESC 2015. Efter att ha tagit emot pokalen firade Måns Zelmerlöw vinsten. ”Jag är så jävla glad” sa vinnaren på väg till efterfesten.

– Vilken kväll det var. Jag är bara extremt lycklig och euforisk att två miljoner tittat och valt mig till sin segrare, sa Måns Zelmerlöw när han iklädd den svenska flaggan satt i den svenska delegationens buss på väg från arenan.

– Det känns rätt sjukt. Jag var helt inställd på att vi inte skulle vinna det här.

Eurovision song contest 2015

Sverige blir värdland

Sent i natt stod det alltså klart: Nästa upplaga av Eurovision song contest hålls i Sverige. Och det var en överlycklig Måns Zelmerlöw som tog emot statyetten av Conchita Wurst på scenen.

– Jag är extremt glad, tack till hela mitt team, och jag vill bara säga att vi är alla hjältar, oberoende av vilka vi är, vilka vi älskar, sade vinnaren.

”Otroliga mängder champagne”

Efter att ha deltagit i en presskonferens, och uppträtt ännu en gång med sin låt ”Heroes”, bussades Måns Zelmerlöw till den officiella efterfesten i Wien.

– Det blir otroliga mängder champagne och Jägermeister eftersom vi är i Österrike med familj och vänner, sa vinnaren till Expressen på väg till festen.

Stjärne: Ett kärt besvär

Bara några timmar har passerat sen rysaren utspelade sig i Wien, men redan nu börjar planeringen för att hålla Eurovision song contest i Sverige nästa år, berättar SVT:s vd Hanna Stjärne när SVT Nyheter når henne strax efter segerbeskedet.

– Nu firar vi Måns och börjar direkt planeringen av nästa Eurovision. Det blir ett kärt besvär att bjuda hela Europa på en magisk musikshow i Sverige 2016.

Så många poäng fick svensken

Det blev 365 poäng totalt, med nio tolvpoängare, från Finland, Lettland, Danmark, Schweiz, Belgien, Australien, Slovenien, Polen och Norge, men det var svettigt ända in i slutet.

Spelbolagen spådde korrekt: en röstkamp mellan Måns Zelmerlöw och storkonkurrenterna Il Volo från Italien och Polina Gagarina från Ryssland.

Måns Zelmerlöws egna vinnargissning – Italien – slutade på en tredjeplats med 292 poäng, medan Ryssland kom tvåa med 303 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet