Ingrid Törnqvist, Anne Lagercrantz och Rolf Fredriksson.

”Har präglat mångas bild av Östeuropa”

Uppdaterad
Publicerad

Den kände radioprofilen, utrikeskorrespondenten och författaren Kjell Albin Abrahamson gick bort under torsdagen, och bland tidigare kollegor framhäver många hans stora kunskap om Österuropa. ”Kjell Albin kom att personifiera god utrikesjournalistik”, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter och tidigare Ekochef.

Kjell Albin Abrahamson hade ett långt yrkesliv bakom sig, framförallt med fokus på Östeuropa, där han från slutet av 80-talet bland annat var verksam som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio.

Och enligt Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter och tidigare Ekochef, kom Abrahamson att på många sätt personifiera själva essensen av en god utrikesreporter.

– Kjell Albin kom att personifiera god utrikesjournalistik, och har betytt mycket både för radion och för genren i stort. Han var en enastående berättare och har präglat min, och säkert många andra lyssnares, bild av Östeuropa, säger hon i en kommentar till SVT Nyheter.

”Stark kärlek till Polen”

Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT Nyheter, var korrespondent för SVT i Östeuropa samtidigt som Kjell Albin Abrahamson rapporterade för Sveriges Radio.

I en kommentar till Abrahamansons bortgång framhäver hon hans förmåga att på ett mångfacetterat sätt skildra de områden han bevakade i Östeuropa, och då framförallt Polen.

– Han var en kunnig kollega som framförallt hade en stark kärlek till Polen och polskt kulturliv. Han poängterade ofta att vi journalister bör berätta om framsteg och positiva sidor av länder och inte bara ha fokus på konflikter. Genom att skildra kultur kan man ge fler bilder. Kjell Albin hade förmågan att se de bilderna, tack vare sina språkkunskaper och djupa förståelse och intresse för Ryssland och Östeuropa.

”Ställde alltid upp”

Också SVT Nyheters utrikesreporter Rolf Fredriksson arbetade några år samtidigt som Kjell Albin Abrahamson.

I en kommentar till SVT säger han att Abrahamsson alltid ställde upp och gärna hjälpte sina kollegor då det behövdes.

 – På reportageresor där vi möttes var Kjell Albin vänligt hjälpsam mot mig som mer oerfaren kollega och man hade alltid intressanta samtal tillsammans med honom. Och när det behövdes ställde Kjell Albin upp.

”Självklar medmänsklighet”

Rolf Fredriksson berättar också för SVT Nyheter om en händelse i Kosovo, då Kjell Albin Abrahamson visade prov på ett stort mått av handlingskraft och medmänsklighet.

– SVT:s fotograf Jiri Sirc fick ena ögat allvarligt skadat vid en militäruppvisning i Kosovo och Jiri flögs upp till Belgrad, medan jag skulle ta hand om bil och utrustning nere i Kosovo. Då fanns Kjell Albin till hands i Belgrad och tog sig självklart och snabbt  ut till militärsjukhuset för att vara hjälpa till när den skadade Jiri anlände dit. Ett exempel på Kjell Albins självklara medmänsklighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.