Författaren Haruki Murakami är utsedd till en av värdens mest inflytelserika personer av magasinet Time. Foto: TT

Murakami – en av världens mest inflytelserika personer

Uppdaterad
Publicerad

Vad har den japanske författaren Haruki Murakami gemensamt med Taylor Swift, Kim Jong-un och Emma Watson? Alla har tagit sig in på magasinet Times lista över de hundra mest inflytelserika personerna i världen.

Författaren Haruki Murakami presenterades under gårdagen som en av Times 100 utvalda personer som ”formar framtiden”. Bland de hundra namn som Time valt ut är Murakami och den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie de enda författarna på listan skriver The Guardian.

”Värdefull röst”

I magasinet Time skriver konstnären Yoko Ono att hon är glad över att Murakami valts ut. ”Han förtjänar den äran. Han är en författare med stor fantasi och mäsklig sympati som har trollbundit miljontals läsare genom att bygga unika fiktiva världar.” skriver hon. Även om Murakami tillbringar mycket tid i USA beskriver hon att hans japanska ursprung speglas i både honom och hans böcker. ”De senaste åren, när den japanska regeringen har blivit mer konservativ har Murakami blivit en värdefull röst för fred” avslutar Yoko Ono.  

Yngst på listan

För tredje året i rad är nobelpristagaren och utbildningsaktivisten Malala Yousafzai, 17, den yngsta personen på listan. Den äldsta personen är tunisiens president Beji Caid Essebsi, 88.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.