Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad slås ihop. Foto: TT

HD-ägare tog ut 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sydsvenskans köp av Helsingborgs Dagblad (HD) har ägarna tagit ut 200 miljoner kronor i aktieutdelning, avslöjar nu nyhetstjänsten Rapidus. 

Inför försäljningen tog ägarna, genom sitt ägarbolag, ut 60 miljoner kronor ur tidningen, visar dokument som nyhetstjänsten Rapidus tagit del av.

Därefter har inte Bonnier, som äger Sydsvenskan, skjutit till några nya pengar. Det innebär att Bonnier fått tidningen gratis.

– Det har inte tillförts några pengar från Bonnier och företaget värderades ju till noll kronor i princip, säger Sören Sommelius, företrädare för en av de förra ägarfamiljerna, till Rapidus.

Garantibelopp står kvar

Vid en extrastämma i ägarbolaget förra veckan beslutades att 200 miljoner kronor ska delas ut till de båda ägarfamiljerna, Sommelius och Ander.

De resterande 60 miljoner kronor är ett garantibelopp som måste stå kvar om inte vissa förutsättningar uppfylls.

Inte ovanligt tömma bolag

Enligt SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet är det ingen ovanlighet att ägare tömmer bolaget innan försäljning.

– Det är vanligt att man gör det för att casha hem. Hade ägarna inte tagit ut pengarna ur företaget hade Bonnier behövt betala 200 miljoner kronor extra vid köpet. Men man måste också tänka till var pengarna kommer ifrån.

Det handlar om pengar som tidningens antällda skapat genom hårt arbete genom åren. Pengar som också kunde ha gått tillbaka till tidningen, fortsätter Peter Rawet.

– Pengarna hade kunnat gå till att utveckla tidningen istället, nu när mediebranschen är en krisbransch. Bonnier tanke tycks inte vara att satsa utan det handlar mer om att spara, genom att slå samman tidningar. Att tjäna pengar genom besparingar är det enklaste sättet att överleva, för stunden, säger Peter Rawet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.