Helsingfors får Guggenheimmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Ge Helsinfors ett Guggenheimmuseum. Det föreslår Helsingfors stadsdirektör och Guggenheimstiftelsen. Om allt går enligt planerna slår ett nytt konstmuseum upp portarna år 2018.

Guggenheimmuseer finns redan i New York, Bilbao, Berlin, Abu Dhabi och Venedig. Nu kan Helsingfors bli den sjätte staden i världen att begåvas med en spektakulär museiebyggnad.

På uppdrag av Helsinfors stad har stiftelsen utrett om ett Guggenheimmuseum kan grundas i Helsingfors. Utredningen ger staden godkänt, och Skatudden föreslås som en lämplig plats. Stiftelsen vill också att det ska anordnas en arkitekttävling om hur byggnaden ska se ut, skriver Hufvudstadsbladet.

Dyr slutnota

Men det blir en saftig prislapp för museet. Bara för utredningen har Helsingfors stad betalat 1,7 miljoner euro. För ett nybyggt museum kommer kostnaden att landa på mellan 100 och 200 miljoner euro (vilket motsvarar ungefär 950 miljoner till 1,9 miljarder kronor). Och då är inte driftskostnaderna inräknade.

Men Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen hoppas ändå att museet blir en kassako som fungerar som en motor för utveckling, skriver Svenska Yle.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.