Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Foto: TT

Hemliga delar i Assange-utredning

Publicerad

Åklagaren sägs ha ”hemliga trumfkort” i fallet om de sexuella övergrepp som Assange står anklagad för.

Stockholms tingsrätt ska på onsdagen pröva om Julian Assange efter 1 336 dagar på flykt ska vara fortsatt häktad, misstänkt för sexuella övergrepp.

Enligt advokaten Claes Borgström har åklagaren hemliga trumfkort.

– Det finns utredningsresultat som ingen utomstående känner till, säger han.

På flykt i två år

De senaste två åren av Julian Assanges långa flykt undan den svenska rättvisan har han under skydd av politisk asyl befunnit sig på Ecuadors ambassad i London. Brittisk polis står på vakt dygnet runt utanför ambassaden, i väntan på att få gripa honom.

Wikileaksgrundarens svenska advokater lämnade i slutet av juni in en begäran om att häktningsbeslutet ska hävas.

– Det finns väldigt starka argument för att upphäva häktningsbeslutet. Det är lätt att fokusera på frågan om politisk asyl, men man får inte glömma bort hur lång tid det har tagit att verkställa det här beslutet och vilka avsevärda men det har inneburit för Julian Assange, säger advokat Thomas Olsson.

”Får stå sitt kast”

Just den långa tiden som har gått sedan Julian Assange häktades i sin frånvaro är ett av de tyngsta skälen som Thomas Olsson framhåller inför tingsrättens omprövning. Men det avfärdas av advokaten Claes Borgström, som företräder en av de kvinnor som misstänks ha utsatts för sexuella övergrepp.

– Han får stå sitt kast. Det talas om hur jobbigt det är för Assange att sitta där på ambassaden. Det må så vara, men det är självförvållat. Målsägandena har inte gjort något annat än att utsättas för övergrepp som ska utredas, säger han.

Hemliga utredningsresultat

Borgström bedömer att häktningsskälen är lika starka som tidigare.

– Det finns utredningsresultat som inte några utomstående känner till. Jag hoppas att man vidhåller häktningsbeslutet. Annars är det som att det svenska rättssystemet ger efter för en brottsmisstänkt persons påtryckningar, säger han.

I teorin kan Assange hålla sig gömd på Ecuadors ambassad i oändlighet. I praktiken kan han gå ut som en fri man om sex år, då preskriptionstiden för den grövsta misstanken om våldtäkt har gått ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.