Hemligt Idolkontrakt läckt – Juristen: ”Vissa punkter är rent horribla”

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka står de på scen och slåss om drömmen om skivkontrakt. TV-bolaget bakom Idol äger inte bara allt dom presterar i programmet utan allt under hela tiden de medverkar för all evighet. Kulturnyheterna har tagit del av det hemliga Idolkontraktet.

– Man var rätt orolig för det, säger en före detta Idoldeltagare som vill vara anonym eftersom han riskerar att begå avtalsbrott om han avslöjar detaljer kring kontraktet.

Kulturnyheterna har fått ta del av ett kontrakt från 2007, men enligt TV4 har det inte gjorts några ändringar sedan dess.

Äger allt under produktionstiden

Kontraktet innehåller tio punkter. Vi har tittat närmare på paragraf sex som lyder:

§6. Produktionen har rätt att använda mitt namn och personliga data såsom avbild, röst, självbiografiskt material liksom inspelade händelser som inträffar under Produktionstiden. Jag är även införstådd med att Produktionen innehar upphovsrätten till allt producerat material och, utan begränsning vare sig i tid, till sätt eller till geografiskt område, kan sända, visa, distribuera, ställa ut eller använda allt material som produceras under Produktionstiden.

Sådant material som jag själv eller tillsammans med andra medverkade under produktionstiden skapar, dvs. text, musik, bilder eller annat, är Produktionens egendom såväl vad avser det fysiska resultatet som därtill hörande immateriella rättigheter, t.ex genom överlåtelse, ändring eller bearbetning, på sätt som Produktionen önskar.

Vi ringer upp en före detta deltagare för att se om denne känner igen kontraktet. Han känner igen det vi läser upp – och berättar att han studsade till när han läste just paragraf sex första gången.

– Jo den kommer jag ihåg – därför var man jäkligt orolig när man skulle spela någon egen låt på något webbklipp eller så, det gjorde man ju inte direkt. Vi var nog alla rätt oroliga för den paragrafen, att dom äger allt man gör, säger han.

”Horribelt”

Juristen Sissi Hagald har fått läsa det hemliga kontrakt som Idoldeltagarna skriver på och reagerar så här:

– Vissa punkter i det är rent horribla. För om du till exempel registrerar ett verk till Stim så skulle Meter television kunna komma och säga att det är dom som har rättigheterna till det verket – och dessutom att de får bearbeta det, säger Sissi Hagald.

Höll tyst om man skrev egna låtar

Många av idolerna är själva låtskrivare och skulle de sitta på sitt hotellrum och skriva en låt mellan tv-inspelningarna – äger TV-bolaget rätten till det.

– Satt man och skrev en låt var det ju inget man talade högt om direkt – nej sånt berättade man verkligen inte, säger han.

Magnus Karlsson Lamm som är exekutiv producent för Idol försvarar avtalet.

– Jag tycker absolut att avtalen är rimliga. Dom får en bra möjlighet genom att vara med i Idol, det ger bra förutsättningar för framtiden, säger han. Läs hela intervjun med Magnus Karlsson Lamm

Sofia Benholm och Petra Markgren Wangler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.