Dennis Dahlqvist, konstkritiker. Foto: SVT

Monstruösa ornament och futuristisk kurbits

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas kritiker Dennis Dahlkvist har gått på modeveckans alla visningar. Här är hans sammanfattning: 

Den största överraskningen på modeveckan var Mimi Plange – amerikan född i Ghana som debuterade 2010 men redan gjort succé hos kunder som Michelle Obama och Rihanna. Tyvärr motsvarade hennes kollektion – med storblommiga, rätt tantiga plagg – inte alls förväntningarna.

Herrmodet en besvikelse

Även modeveckans specialsatsning på herrkläder blev något av en besvikelse. Trots en lång rad märken var det bara Erik Bjerkesjö som övertygade. Hans klassiska plagg – korsbefruktade med basketkläder – kändes både innovativa och hållbara. Bara ett frågetecken egentligen: När ska vi vanliga jeanskillar bli moderna igen.

Kurbits i ny tappning

Textilhögskolan i Borås visade framfötterna rejält. Skolan har ju under de senaste åren kommit ikapp Beckmans Designhögskola i Stockholm som under många år var ledande i Sverige. Ett tydligt exempel var Emelie Ahlnérs handgjorda kollektion Kurbitch – ja ni hörde rätt – en bitchig och futuristisk tolkning av kurbitsmåleriet.

Future Fashion

Men var tar alla unga, superbegåvade formgivare vägen efter skolan – steget till en stor, dyr visning på Berns är ju väldigt långt. Ja man kan till exempel visa på Future Fashion som är ny plattform för unga, oetablerade modeskapare som bland andra Ninna Berger och Minna Palmqvist.

Palmqvists visade plagg med monstruösa ornament och plagg som håller på att ramla av sin ägares kropp. Precis som om kläderna tröttnat på att vara en del av den ytliga modekarusellen. Minst lika bångstyriga var Bergers rekonstruerade kläder: ett slags intrikata collage av återvunnet svart tyg. Tänk om allt hållbart mode kunde vara så här originellt och avantgardistiskt. Det vore väl toppen!

Klippning: Henrik Norsell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.