Nobelpristagaren Herta Müller är en av de tyska kändisar som nu tar ställning för en human flyktingpolitik. Foto: TT

Herta Müller: ”Jag var också flykting”

Publicerad

Nobelpristagare, fotbollsstjärnor och artister tar ställning efter våldsamma protester mot flyktingar.

Samtidigt som tyska migrationsmotståndare hållit våldsamma protester har media och kändisar högljutt och bestämt välkomnat de som flyr till landet.

Tidningen Bild am Sonntag ägnade sju sidor åt sin kampanj ”Vi hjälper”, där kändisar som fotbollsstjärnan Lukas Podolski och Scorpions sångare Klaus Meine står upp ”mot flyktinghat”.

Nobelpristagare tar ställning

Tidningen har också haft en ledare från Nobelpristagaren i litteratur, Herta Müller, med titeln ”Jag var också en flykting”. I den skriver hon hur hundratusentals tyskar flydde under nazisterna.

”Alla som flydde från nazisterna räddades… Tyskland måste göra vad andra länder tidigare gjort för tyskarna”, skriver Müller.

Flera kändisar visar sitt stöd till migranterna.

– Kära flyktingar, det är bra att ni är här. För det låter oss pröva våra värderingar och visa respekt för andra, säger fotbollsstjärnan Toni Kroos i Real Madrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.