Hiphopelit i samlad protest mot censur

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa censuren av svensk hiphop! det är rubriken när ett 40-tal artister, låtskrivare och musikjournalister skriver under ett upprop efter att flera fall av stoppade spelningar uppdagats.

”Vi har upplevt att det nästan rutinmässigt avbokas spelningar på grund av påtryckningar, 'rekommendationer', ibland även hot från både poliser och politiker”, står det i artikeln som är publicerad i Aftonbladet och som undertecknats av tongivande artister som Timbuktu, Mohammed Ali, Petter och Salazar-bröderna.

Också kulturpersonligheter som filmaren Stefan Jarl och Riksteaterns vd Birgitta Englin har skrivit under uppropet. Artikelförfattarna pekar på en rad exempel, bland annat de händelser som Kulturnyheterna rapporterade om på skärtorsdagen, då hiphopgruppen Labyrint plötsligt avbokades från en planerad spelning i Växjö.

Förhärligade droger

Anledningen till avbokningen var att Växjöpolisen tagit kontakt med arrangören, en lokal fritidsgård, och rekommenderat att Labyrint inte skulle få spela. Bakgrunden var en låttext, ”Whiskey och Ganja”, som polisen uppfattade som förhärligande av droger. Eftersom polisen just hade avslutat en stor insats mot narkotika på den berörda fritidsgården, tyckte de att Labyrints besök var olämpligt.

– Vi har ingenting emot Labyrint i sig. Det är symbolvärdet som är fel, att vi har konserten på en fritidsgård där vi har haft stora problem med narkotika på sista tiden. Labyrint är välkomna på andra ställen i Växjö, säger Ola Severinsson på Växjöpolisen.

Aki, rappare i Labyrint, säger att om polisen eller arrangörerna hade kontaktat dem innan så hade de enkelt kunnat lösa problemet, exempelvis genom att hålla en workshop med ungdomarna i samband med spelningen, där de kunde berätta om drogernas skadeverkningar.

– Vi är inte dumma i huvudet. Vi spelar aldrig den låten på fritidsgårdar. Vi anpassar oss efter vår publik, säger Aki.

Polisen hotade med ”konsekvenser”

Men dagens artikel pekar på en trend, där hiphopartister vanemässigt hindras från att uppträda, ofta på lösa grunder. Ett annat exempel som nämns är en konsert i Rinkeby, där polisen ska ha hotat med ”konsekvenser” om spelningen skulle bli av.

”Vi skriver inte detta för att få oss och våra musikkollegor att framstå som offer. Vi skriver detta för att vi vill ifrågasätta den censur som bedrivs i Sverige av poliser, politiker och andra makthavare gentemot musiker eller musikers samhällsskildrande texter som de tycker 'inte passar'”, skriver artikelförfattarna.

Berättar om verkligheten

I artikeln understryks också hiphopens viktiga roll som berättare. Men författarna konstaterar samtidigt att de lätt stöter på problem när de berättar om verkligheten.

– Det är den enda musikstilen idag som berättar om verkligheten, den handlar om verkliga livet, om politik, om kärlek. Allt som finns i rappen idag. Det hittar man inte i popmusik, säger hiphop-producenten Salla Salazar till Kulturnyheterna.

Kim Veerabuthroo Nordberg

kim.nordberg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.