Edith Piaf är en av personerna vars kärleksbrev går under klubban. Foto: TT/AP

Historiskt skvaller under klubban

Uppdaterad
Publicerad

Den engelska drottningen Katarina av Aragonien försökte i ett brev få påven att rädda hennes äktenskap. Nu blottas hennes och flera andra kända kvinnors privatliv när deras brev säljs på auktion.

Bland de 1.500 brev som auktioneras ut i Paris finns post signerad filmstjärnan Brigitte Bardot och modeskaparen Coco Chanel, i sällskap med passionerade kärleksbrev från Juliette Drouet till hennes älskare, författaren Victor Hugo, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men det riktigt heta historiska skvallret står spanskfödde drottningen Katarina av Aragonien för. När svårigheter att få en son fick maken Henrik VIII att tröttna på henne, skrev drottningen till en släkting som var spansk kardinal och bad om påvens hjälp för att stoppa en ogiltigförklaring av äktenskapet.

Starka kvinnor

Katarina ville inte att dottern Maria skulle förklaras illegitim. ”Jag är helt oskyldig”, skriver hon i brevet, daterat 1529 och värderat till 35 000-40 000 euro, rapporterar The Guardian.

– Breven avslöjar hur starka de här kvinnorna är. Brevet från Katarina av Aragonien är samlingens mittpunkt. I det ser vi hur hon försvarar tronen för sina barns skull. Hon visar sig vara i första hand mor, framför att vara drottning, säger Sylvie Robaglia, talesperson för auktionsföretaget Ader-Nordmann, enligt tidningen.

Bardots man upprörd

Brigitte Bardot ska för sin del ha skrivit till ett skivbolag och bett det att inte släppa den passionerade duetten ”Je t'aime... moi non plus” som spelades in 1967 med Serge Gainsbourg. Det visade sig att den känslosamma och då ganska kontroversiella kärlekssången inte uppskattades av Bardots man, varpå hon i ett brev bad skivbolaget att stoppa utgivningen på grund av ”allvarliga personliga skäl”. Skivan stoppades också, och gavs inte ut förrän 1986.

Gainsbourg spelade i stället in en ny version med Jane Birkin 1969, en skiva som belv en stor succé men också bannlystes i många länder.

I samlingen som enligt AFP auktioneras ut under onsdagen och torsdagen finns också en lapp med en ursäkt, som prinsessan Grace av Monaco skrivit till en lärare då hennes dotter Stéphanie missat att göra franskaläxan. Claude de Flers som säljer breven ska ha ärvt samlingen för 30-40 år sedan.

Utdrag från breven

1.500 brev från kända historiska kvinnors privatliv säljs på auktion. Några utdrag från breven:

Katarina II av Ryssland till sin tidigare älskare Stanislas Auguste Poniatowski, där hon varnar honom för att återvända till Ryssland (1762):

”Du läser mina brev mycket ouppmärksamt. Jag har berättat och upprepat för dig att jag riskerar att bli attackerad från alla håll om du sätter en fot i Ryssland igen”.

Edith Piaf till sin man Jacques Pils medan hon låg inlagd för alkohol- och morfinmissbruk (5 januari 1956):

”Älskade man, lita på mig som du alltid har gjort och du kommer att se det är min goda sida som kommer att segra, när avgiftningen är till ända! Det är inte ens två månader kvar... du kommer att få se att saker kan börja om på nytt! Jag kommer alltid att vara din goda, lilla hustru.”

Virginia Woolf till André Maurois (1929):

”Jag har varit sjuk, annars skulle jag redan ha tackat dig för det väldigt snälla förord du skrev till den franska översättningen av 'Mrs Dalloway'. Det är ett stort privilegium för mig att få möta så mycket intelligens och medkänsla.”

Drottning Elizabeth II till sin hattmakare Hannah (27 mars 1950):

”Jag är mycket förtjust över din present. Och jag kan med sanning säga att det är precis vad jag behöver, eftersom min enda vita väska har blivit grå, och mitt hembiträde var förtvivlat!”

Joséphine Bonaparte till en vän (daterat ”denna tisdagsmorgon”):

”Min sultan (Napoleon) besökte mig i går efter att du hade åkt härifrån... han bad mig att äta middag med honom tête-a-tête, och då det inte bör uppstå några avbrott skulle jag vilja be dig att skjuta upp middagen med mig till i morgon.”

Källa: The Guardian (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.