Den ommålade skulpturen i Hayange. Upphovsman till verket – före ommålningen – är konstnären Alain Mila. Foto: Jean-Christophe Verhaegen, AFP

Högerextrem borgmästare lät måla om skulptur

Publicerad

I Hayange i nordöstra Frankrike tyckte den nyvalde borgmästaren att en skulptur i centrum av den lilla staden såg väl tråkig ut. Därför beslöt han helt enkelt att den skulle målas om. Konstnären är upprörd och tänker göra rättssak av det hela.

Skulpturen, som är gjord i stål och sten, är en del av en fontän och är nu turkosfärgad.

– För några dagar sedan fick jag veta genom ett anonymt telefonsamtal att min fontän målats om. Jag trodde inte på det men fick det bekräftat av en kompis. Borgmästaren hade inte sagt något och när jag ringde och frågade fick jag ingen förklaring, säger skulpturens upphovsman Alain Mila till tidningen Le Nouvel Observateur.

Borgmästare Fabien Engelmann säger sig inte förstå uppståndelsen kring den ommålade skulpturen som Hayange köpte av Alain Mila år 2001 då staden styrdes av socialistpartiet. Sedan dess har Mila lämnat regionen.  

Enligt borgmästaren handlar det om ett verk som man måste ”anstränga sig för att kalla konst”.

– Vår stad är ganska dyster och vi ville göra den lite gladare. Vi har målat om botten på fontänen också. Det finns inget ont i det, säger han.

Som partiloggan

Fabien Engelmann representerar högerpopulistiska Front National (Nationella Fronten) och är sedan lokalvalen i mars borgmästare i Hayange. Som en följd av bråket vill borgmästaren nu sälja tillbaka skulpturen till Alain Mila och påpekar att konstnären fick ”nästan 9.000 euro” för verket som då inte var försett med ”vare sig pumpanordning eller rörsystem”.

Konstnären Alain Mila är extra upprörd eftersom han anser att skulpturen nu har fått en blå färg som är mycket lik den i Nationella Frontens logga.

Aurélie Filipetti, Frankrikes kulturminister, ger konstnären sitt stöd. Hon anser att borgmästare Engelmanns tilltag är ett tydligt brott mot upphovsrätten och reglerna för skydd av kulturarvet.

Alain Mila tar nu saken till domstol och kräver att färgen på hans konstverk tas bort.

Hayange

Staden Hayange ligger i regionen Lorraine i nordöstra Frankrike nära gränsen till Luxemburg. Regionen var tidigare centrum för den franska stålindustrin men är sedan länge drabbad av nedläggningar och arbetslöshet. Högerextrema Nationella Fronten var i lokalvalen i mars framgångsrikt i flera städer i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.