Högerextrem tidning kan få presstöd

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon fattar presstödsnämnden beslut om huruvida den högerextrema tidningen Nya Tider ska få presstöd. Det handlar om 1,7 miljoner kronor som tidningen ansökt om. Presstödsnämnden får inte ta hänsyn till tidningars innehåll, en regel som fått skarp kritik.

– Vi tar upp alla frågor på olika sätt. Vi tar upp bankväldet, vi tar upp övervakningen, den institutionella feminismen och mångkulturens problem. Vi har under det året som vi arbetat nu i princip jobbat helt ideellt, säger Vávra Suk, ansvarig utgivare och chefredaktör för tidningen Nya tider.

Om de får de 1,7 miljoner kronor som de sökt tror han att de skulle kunna utveckla sin verksamhet avsevärt.

– Vi skulle nog kunna anställa en fem-sex personer och ha flera som arbetar som frilans.

Nya tider är den andra högerextrema publikationen som ansökt om presstöd. För tre år sen fick Nationaldemokraternas tidning Nationell idag igenom sin ansökan. Då gick Martin Ahlquist, chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Fokus ut ur nämnden.

– Skattebetalarnas pengar går till rent rasistiska tidningar, säger han om presstödets utformning.

Är det inte svårt att dra gränser när det gäller innehåll, vad är demokratiskt och vad är inte demokratiskt?

– Det är jättesvårt. Men det betyder inte att man ska lämna walkover, svarar Martin Ahlquist.

Även Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth har ställt sig skeptisk till att presstödsnämnden inte ser till tidningarnas innehåll när de beslutar om presstöd.

Beslutet om Nya tiders ansökan fattas i morgon och offentliggörs nästa vecka.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.