Foto: Carl Bredberg/TT & Skärmdump från Fotografiska museets Facebook

Höjd entréavgift för män på Fotografiska

Publicerad

Fotografiska museet höjer sina entréavgifter för män på internationella kvinnodagen för att uppmärksamma löneskillnaden mellan könen. Något som genererat både hyllningar och kritik på sociala medier under dagen.

”I dag är det Internationella Kvinnodagen, och för att uppmärksamma en påtaglig orättvisa, höjer vi entréavgiften med 13% för män!”. Det skriver Fotografiska museet på sin Facebook-sida. Höjningen med 13 procent baseras på Statistiska Centralbyråns siffror över hur mycket mer män tjänar jämfört med kvinnor.

De extra intäkterna ska skänkas till Rättviseförmedlingen, skriver de vidare.

Delat mottagande

På sociala medier har tongångarna gått högt och lågt under dagen. Inlägg om anmälning till Diskrimineringsombudsmannen, varvas med hejarop för tilltaget i kommentarsfälten på Facebook.

Till Kulturnytt i Sveriges Radio svarar Fotografiskas marknadschef Karl Skoog på kritiken. Han menar att om anmälningar till diskrimineringsombudsmannnen görs kommer dessa hanteras. En del av syftet med kampanjen har varit att skapa diskussion, menar han.

– Vi gör det ju för att uppmärksamma då så klart internationella kvinnodagen, och just den här ojämställdheten, men vi är ju glada för dialog. Förhoppningsvis kan ju den här orättvisa entréavgiften bidra till samtal och diskussionen starta, så det är egentligen ... det är hela syftet, säger Fotografiskas marknadschef Karl Skoog till Kulturnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.