Bilden är beskuren. Foto: Privat

Hon mensprotesterar mot IS-terrorister

Uppdaterad
Publicerad

23-åriga feministaktivisten Aliaa Elmahdy står nu för ännu en kontroversiell protest. På en bild ses hon och ytterligare en person menstruera och bajsa på en IS-flagga.

Den sunnimuslimska terrororganisationen IS har den senaste tiden tagit över flera områden i Irak och avrättat allt fler som inte är sunnimuslimer, många gånger genom halshuggning.

Aliaa Elmahdy, som är egyptiska, men fått asyl i Sverige och har kopplingar till aktivistgruppen Femen har genomfört flera protestaktioner med många olika teman de senaste åren.

Terroriströrelsen IS

Den här gången vänder hon sig emot IS. På en bild ses hon och en annan person, iklädd heltäckande slöja på överkroppen, menstruera och bajsa på en IS-flagga.

– Jag protesterar mot IS och deras sätt att terrorisera människor och utsätta dem för våld. Blod anses orent av många. Men för mig representerar det, det feminina och stolthet, säger Aliaa Elmahdy till Kulturnyheterna.

Vilka reaktioner har du fått?

– Jag har fått några fler dödshot än vanligt.

Har IS svarat?

 – Nej, men jag har fått en del hot som är undertecknade IS, men man vet inte om det är terrororganisationen eller andra som försöker skrämma mig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet