Författaren och journalisten Anders Rydell. Foto: SVT/TT.

Hoppas på satsning på kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och journalisten Anders Rydell tror att en S-regering kommer skjuta till mer pengar till kulturområdet, men konstaterar samtidigt att Stefan Löfven inte visat något större intresse för kulturpolitiken.

Anders Rydell gästade, tillsammans med SvD:s ledarskribent Sanna Rayman, Kulturnyheternas fredagssändning för att prata om skiljelinjerna i den svenska kulturpolitiken. Nu när rösterna i det närmaste är färdigräknade ser det ut som att Sverige kommer att få en S-ledd regering.

– Jag hoppas och tror att det innebär att vi kommer att få se någon slags satsning på kulturpolitiken, i alla fall rent ekonomiskt, säger Anders Rydell, chefredaktör på Konstnären.

Val 2014 Kultur

Stefan Löfven har ännu inte kommit igång med den grannlaga uppgiften att få till en ny regering, men Rydell tror att om Vänsterpartiet kommer ta plats i Rosenbad så kommer de sannolikt ta posten som kulturminister.

– Socialdemokraterna har ju inte under tiden med Stefan Löfven visat något större intresse för kulturpolitiken, utan istället profilerat sig mot Moderaterna i kampen om mittenväljarna.

Tror inte på stora förändringar

Men att vi nu ser ut att få en S-märkt statsminister istället för en moderat är inget som i grunden kommer förändra kulturpolitiken tror Sanna Rayman.

– Nej, man kommer nog inte göra några större återställare och riva upp samverkansmodellen eller liknande, säger hon.

”Lågprioriterat bland väljarna”

I fredagens Kulturnyheterna hävdade Anders Rydell att partierna med mest ambitiös kulturpolitik är V och FP. Enligt valresultatet ligger V i princip stilla och FP backar något. Ett tecken i tiden, menar Rydell.

– Ja, kulturpolitiken är dessvärre inget som man vinner val på. Det är lågprioriterat bland väljarna.

Kommer Sverigedemokraternas nya roll som tredje största parti betyda något för kulturpolitiken?

– Tyvärr tror jag att det kommer att göra det. Regionaliseringen av kulturpolitiken innebär att stödet till kulturen fördelas på regional och ibland kommunal nivå. Det innebär att om SD är med och bestämmer kommer stödet till samtidskonsten kunna bli lidande.

Men Sanna Rayman menar att det finns ett stort konsensustänkande inom kulturpolitiken som rimligtvis kommer förhindra att SD får inflytande över det här politikområdet.

Ny kulturminister

Efter åtta år med Lena Adelsohn Liljeroth kommer en ny kulturminister presenteras inom de närmaste veckorna.

Vem tror du att det blir?

– Åh, jag vet inte. Kanske plockar de någon utifrån, från kulturlivet? Då skulle de kunna ta Benny Fredriksson, kanske. Han skulle nog gärna vilja bli kulturminister också, säger Rayman.

Om Anders Rydell får välja så skulle han gärna se någon veteranpolitiker på kulturministerposten.

– Jag skulle gärna se Leif Pagrotsky eller Lars Ohly som kulturminister. Det skulle öka statusen för kulturpolitiken, men jag tror inte att någon av dem kommer att bli aktuell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 Kultur

Mer i ämnet