Frihetsteatern i Jenin bedriver kulturverksamheter för barn i flyktinglägret i Jenin. Foto: Wikipedia Commons

Hopplöshet känslan på Frihetsteatern i Jenin

Uppdaterad
Publicerad

På Frihetsteatern i Jenin hade man planerat för ett stort program under ramadan men nu är teatern lamslagen av våldet i Gaza.

Frihetsteatern i Jenin är ett kulturcentrum i flyktinglägret i Jenin på Västbanken. Teatern startades 2006 av israelisk-palestinska teatermannen Juliano Mer-Khamis, som mördades 2011.

Ambitionen med teatern var att ge palestinier möjligheten att uttrycka sin egen historia genom teatern och Frihetsteatern har i dag både teaterutbildningar och verksamhet för barn och unga.

Lamslagna av våldet i Gaza

Men i dagsläget står teatern stilla.

Israelisk-svenska Jonatan Stanczak är en av talespersonerna för Frihetsteatern. Just nu är han hemma i Sverige men håller kontinuerlig kontakt med den konstnärliga ledaren Nabil Al-Raee och studenterna på teatern och berättar att många på teatern är lamslagna av våldet i Gaza.

– Det många tänker på är hur felaktigt situationen uppfattas. Det sägs ofta vara en konflikt mellan Israel och Hamas, men på teatern ser man det som en pågående israelisk aggression mot det palestinska folket, säger Jonatan Stanczak.

Många på teatern känner oerhörd sympati med Gazaborna, antingen för att man har släkt och vänner där, eller för att man själva har upplevt våld och trakasserier.

– Samtidigt finns det en enorm känsla av uppgivenhet. För man kan inte göra något för man är inte där. Och det finns en stark kritik och misstro mot de palestinska myndigheterna, säger Jonatan Stanczak.

”Inget sätt att ge utlopp för känslorna”

Vetskapen om att något händer de dina, men att du är på distans skapar både hopplöshet och frustration.

– Samtidigt finns det inget sätt att ge utlopp för känslorna. De skyddsmekanismer som vi människor har för att klara av temporära svåra händelser tog slut för länge sedan. Trots alla redskap som vi har som kulturorganisation så räcker de räcker inte till. För hur ska man kunna förklara det som händer?, säger han.

Programmet för barnen inställt

För teatern har de senaste veckornas våld fått mycket konkreta effekter.

Planen var att teatern skulle hålla i ett omfattande program under ramadan med teater och filmvisningar. Men efter mordet på en tonårig palestinier ställdes programmet in.

– På grund av respekt för de drabbades familjer var vi tvungna att ställa in. Det bär emot – för varför ska barnen drabbas. Barnen har i det närmsta inga möjligheter till aktiviteter i Jenins flyktingläger. Men sedan blossade våldet upp i Gaza som är en katastrof och då kan vi inte basunera ut något program för barn. Av respekt för de dödsoffer som skördas dagligen i Gaza, säger Jonatan Stanczak.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.