Foto: TT

Hoten förändrade hans liv

Uppdaterad
Publicerad

”Du ska inte känna dig säker, fattar du det, inte någonstans.” DN-journalisten Niklas Orrenius berättar nu om de hot han utsattes för efter att hans mobilnummer publicerats av den främlingsfientliga och anonyma bloggaren ”Julia Caesar”.

Orrenius skriver i lördagens Dagens Nyheter om hur hoten förändrat hans liv.

”Det är kört för dig, så jävla kört”, hotade exempelvis en av dem som ringde natten efter att reporterns telefonnummer lagts ut på bloggen.

I texten berättar Orrenius vidare att hans adress lagts ut på Twitter med ”uppmaning att göra hembesök”. I artikeln, som utgör ett helt uppslag, skriver DN-reportern att hans skydd under alla år som han skrivit om extremism varit öppenhet. Men nu går det inte längre.

”Livet har förändrats”

”Mina barns mobilnummer läggs ut på en blogg med uppmaningen att ringa. Vi samlar in barnens mobiler. Jag byter nummer. Vidtar flera säkerhetsåtgärder. Öppenheten blir slutenhet. Livet har förändrats.”

Efter ”Julia Ceasars” krönika förra helgen valde Expressen att publicera hennes riktiga namn. Motiveringen var att hon är en inflytelserik debattör som ska kunna granskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.