Foto: Dan Hansson/TT

Hundratusentals biblioteksböcker försenade

Publicerad

Omkring 100 000 böcker blev liggande på hög efter inkörningskrångel på Förlagssystem i Falun. Resultatet är stora förseningar från förlagen till landets bibliotek.

Under våren tog Förlagssystem över BTJ:s logistikanläggning i Farsta och flyttade verksamheten, som hanterar omkring två miljoner biblioteksböcker per år, till Falun.

Men när verksamheten skulle köras igång i september krånglade både anläggningen och det nya IT-systemet och under tre veckor skedde leveransstopp, skriver Svensk bokhandel.

– Det tog extremt lång tid och fick extrema konsekvenser. Det var ett väldigt allvarligt läge och det påverkar oss fortfarande, säger BTJ:s vd Anette Grönroos till Svensk Bokhandel.

Inkörningsproblemen resulterade i stora förseningar som påverkat både förlag och bibliotek. Böcker som beställdes i slutet av sommaren har fortfarande inte levererats.

Pär Nilsson, vd på Förlagssytem, säger att problemen blev större än man räknat med. Men säger att de kommer att vara ikapp efter helgen.

– Flytten fungerade inte till 100 procent, men det gör det ju aldrig. säger Pär Nilsson till Svensk bokhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.