Många SVT-medarbetare bor på Visby Hotell. Sveriges Radios Jörgen Huitfeldt och Axel Kronholm har valt husbil.

Husbil eller lyxigt hotell?

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga journalister har kommit till supervalårets Almedalsvecka – över 800. Frågan är om allihop behövs och vad de kostar?

– För merparten av mina läsare tror jag inte Almedalen betyder ett dugg. Deras frågor kommer inte fram här, varken hos politiker eller i medier, säger AnnaKarin Lith som är redaktionell chef på Mittmedia och basar över en rad Norrlandstidningar.

Ändå satsar Mittmedia stort i Almedalen i år och har flugit 20 medarbetare till Gotland.

Almedalen 2014

Geggiga journalister

Lith menar att ta avstånd och ”hålla sig i norr” inte är vägen att gå – tvärtom.

– En sådan hållning ökar polariseringen mellan stad och landsbygd. Vi ska vara på plats och spegla det som är intressant för oss i norr.

Hon menar att det som är intressant för läsarna är konkreta frågor som gäller lokal politik. Kommer vägen byggas om eller inte? Blir det en ny skola? Diskussionen som förs på Almedalen känns ofta fjärran.

– Jag tror att människor upplever att politiken och riksjournalisterna hör ihop på ett lite geggigt sätt, säger AnnaKarin Lith.

SVT och SR skickar 200 medarbetare

Public service-företagen SVT och Sveriges Radio, som finansieras av licensbetalarna, har skickat nästan 200 medarbetare till Almedalen tillsammans. Flaggskeppsprogram som radions P4 Extra och Studio Ett och Debatt i SVT har flyttat redaktionerna till Visby och sänder för publik från sina Almedalsscener.

”Almedalen – politikens OS”

Eva Landahl, programchef på SVT, tycker att det är motiverat att ha en stor styrka på plats i Almedalen.

– Under ett valår är Almedalen politikens OS, det är klart att vi måste vara jättemånga på plats, säger hon.

SVT inkvarterar sina programledare på Visbys finaste hotell, där kostnaden för en hotellnatt skiftar mellan 2700 – 6 700 kronor natten. På samma hotell bor många av politikerna som är huvudpersoner under Almedalsveckan.

– Det ska vara lätt för programledare att ta kontakt med politiker och fråga ”Kan du vara med imorgon” och därmed göra sitt jobb, säger Eva Landahl.

Husbil istället för lyxhotell

Journalisterna på Sveriges Radio har inte lika lätt att få kontakt med politikerna. Studio Etts redaktion kamperar i en husbil några kilometer utanför Visby och tar cykel in till jobbet varje dag.

– Det går jättebra, förklarar producenten Magnus Thorén. Vi har till och med dusch i husbilen, men väljer att bada i havet istället.

– Det är alltid viktigt att tänka på licensbetalarnas pengar, det finns säkert lyssnare som tycker att det finns bättre sätt att använda resurserna än att åka till Almedalen, säger Jörgen Huitfeldt, programledare på Studio Ett. 

Men Eva Landahl tycker inte att husbilar är ett alternativ för SVT:s journalister.

– Det kanske verkar lyxigt att bo på hotell en hel vecka, men programledarna som är här jobbar långa dagar. Det här är ett tufft jobb, så det är inte orimligt att vi bor anständigt. Husbil...nej, det är inte okej.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2014

Mer i ämnet