Polis och åklagare har fått rätt att göra husrannsakan på Aftonbladets redaktion för att ta del av rörliga bilder på ett rån. Bilderna som togs vid ett rån mot en guldbutik i Kista Galleria tros kunna avslöja gärningsmännen. Aftonbladet fick bildfilen av en uppgiftslämnare som vill vara anonym och vid publiceringen maskades de misstänkta rånarna.
I beslutet står att poliser har rätt att ”beslagta den IT-enhet som innehåller de omaskerade bilderna”. Användandet av ordet ”IT-enhet” upprör Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.
– Antingen vill de ha bildfilen, eller så är det en hårddisk. Bildfiler har i dag en rad metadata som gör att källan skulle gå att spåra. Det är ett respektlöst uttryck av Tingsrätten och ett häpnadsväckande agerande av en åklagare. Att så oblygt klampa rakt in i det viktigaste jag har att skydda – källskyddet.
”Vill bara ha bilderna”
Åklagare Charlotta Tanner motiverar beslutet med att Aftonbladet tidigare haft chans att lämna ut bilden.
– Vi vet att de har bilden eftersom de har publicerat den. Men vi vet inte i vilken form de har den. Vi vände oss till dem innan vi gick in med begäran till tingsrätten, men det har vi inte fått. Vi är inte ute efter att störa källskyddet, vi vill bara ha bilderna.
Överklagar beslutet
Aftonbladet har i dag lämnat in en överklagan mot domstolens beslut.
– Källskyddet är ju inte till för att hindra polisens arbete. Det kan göra det, men om Polisen tagit kontakt med mig och bett om att få titta på bilden så hade vi möjligen kunnat lösa det. Förutsatt att jag hade kunnat vara helt säker på att vi säkrar källskyddet, säger Jan Helin.
Aftonbladets advokat tittar nu på om polisen kan få tillgång till materialet utan att själva bildfilen lämnas ut.