Hyrde lyxjakt av sin egen ordförande via lågskatte-ö

Uppdaterad
Publicerad

Den numera famösa lyxjakt Naughty by Nature, som SF hyrde för cocktailpartyn och möten under årets filmfestival i Cannes, ägs via bulvaner av bland annat SF:s styrelseordförande.

Den cirka 30 meter långa båten är registrerad i det före detta skatteparadiset Isle of Man via skatterådgivarbolaget Mann Made Corporate Service limited.

Isle of Man har ingen kapitalskatt, ingen bolagsskatt och en mycket låg inkomstskatt. Dessutom har landets regelverk underlättat för dem som vill dölja sitt bolagsägande. Detta har gjort ön attraktiv för bland annat registrering av exklusiva båtar.

Kritiken mot SF Studios

Enligt Isle of Mans publika båtägarregister ägs Naughty by Nature av ett bolag som heter Treco Marine. Och i bolagets styrelse sitter tre personer. Men de är inte båtens verkliga ägare. I stället representerar minst en av styrelseledamöterna Mann Made.

På dubbla stolar

SVT har i två veckors tid fått olika uppgifter om att bakom fasaden i Isle of Man finns några helt andra ägare. En av dem skulle vara SF Studios styrelseordförande Mikael Lövgren. Sent i går bekräftade SF Studios för tidningen Resumé att Mikael Lövgren är en av båtens ägare.

Det betyder att det är han som hyrt ut båten till SF under Cannesfestivalen. Normalt kostar båten enligt en båtuthyrningshemsida cirka 500.000 kronor i veckan att hyra.

Till tidningen Resumé säger SF Studios att de fått ett bra pris för båten och det var ”ett kostnadseffektivt sätt att finnas på plats i Cannes”. Men bolaget vill inte berätta exakt hur mycket de betalade.

Mikael Lövgren sitter på dubbla stolar när det gäller SF i ytterligare ett fall. Han är även partner och Sverigechef för det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint. Bridgepoint är samma bolag som köpte majoriteten av biografkedjan SF Bio förra året. Minoritetsägare i SF Bio är Bonniers som också är huvudägare i SF Studios.

SF Studios har kritiserats för att de samtidigt som bolaget de senaste åren gjort stora förluster hyrt lyxjakt och att ledningen festat på den exklusiva natt- och strippklubben VIP Room.

Obesvarade frågor kvarstår

SVT har skickat följande frågor till styrelseordförande Mikael Lövgren men ännu inte fått något svar .

1.       Vad betalade SF i hyra för båten?

2.       Hur mycket tjänade Mikael Lövgren på affären?

3.       Har han skattat för sina båtintäkter?

4.       Kände SF Studios huvudägare Bonniers till att styrelseordförade blandat sina privata affärer med bolagets?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet