”I grund och botten handlar det om klass”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har medierna rapporterat flitigt från oroligheterna i Stockholms förorter. Nu ifrågasätts både medier och statsminister Fredrik Reinfeldt för ett missriktat fokus.

När Fredrik Reinfeldt skulle kommentera upploppen i Husby gjorde han flera markeringar om att svensk lag skulle upprätthållas, och att svensk polis skulle finnas på plats. Bland annat talade han om ”unga män som tror att de står över svensk lagstiftning”.

Nu höjs frågor om varför statsministern vill förtydliga svenskheten hos både polis och lag. Johanna Langhorst, författare till boken Förortshat, vänder sig starkt mot Reinfeldts retorik i samband med upploppen i Husby.

– I det här sammanhanget är det illa valt. Det är som att han uttrycker en motsättning mellan det svenska samhället och Husbyborna. Som om Husbyborna inte var en del av det svenska samhället, säger hon.

Brända bilar och intensiv mediebevakning

Oroligheterna startade i söndags i Husby norr om Stockholm, den 12 maj sköts en 68-årig man ihäl av polisen och det tros ha bidragit till att upploppen startade. Bilar har brunnit, poliser har attackerats med stenar och mediebevakningen har varit minst sagt intensiv.

Författaren Rouzbeh Masarrat Agah är själv uppvuxen i Husby och kommer snart ut med en bok som handlar om två unga killar i Husby. Också han reagerade mot stadsminister Fredrik Reinfeldt sätt att uttrycka sig, och tycker att medierna behöver förstå kopplingen mellan det som sker och klassfrågan.

– Invandrarna har blivit den nya underklassen i Sverige. Det ser ut som att det handlar om etnicitet, men i grund och botten handlar det om klass, självklart, säger han.

Reporter i inslaget: Karolina Schützer

Klippning: Mikael Eriksson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.